nieuws

Appartementen moet verleidelijker zijn

bouwbreed

amsterdam – Woningzoekenden krijgen geen eerlijke keuze voorgelegd tussen een appartement of gezinswoning. Het resultaat zijn wijken met Bijlmerachtige flats, maar dan uitgespreid over de grond. Ofwel: de Vinex-postzegelcultuur.

Appartementen moeten aantrekkelijker worden gemaakt, stelt architect Bjarne Mastenbroek van het Amsterdamse bureau Search.

Hij boog zich gisteren op het congres van De Architect op de BouwRai over de vraag of er soms iets scheelt aan de kwaliteit van de woningbouw in Nederland, waar alle aandacht lijkt uit te gaan naar het verhogen van de productie.

Appartementen zijn volgens Mastenbroek veel te duur gemaakt. “Als je een huis zoekt van 120 vierkante meter, met parkeergelegenheid, blijkt een grondgebonden woning het goedkoopst. Dit terwijl deze bouwwijze veel extra kosten met zich meebrengt.”

Hij zegt heel goed het individuele genot te begrijpen van een eigen huis en tuin. “Maar het resultaat is dat je elke dag in de file staat en de kinderen opgroeien op de achterbank.” Het “vluchtgedrag van Nederlanders” ziet hij ook als een teken aan de wand: ze kunnen niet even vrij hebben of ze trekken de stad, het land uit, omdat ze blijkbaar in hun omgeving niet aan hun trekken komen.

Een compacte, gestapeld gebouwde stad biedt veel meer ruimte voor zowel aantrekkelijke stedelijke als landelijke functies, luidt zijn onvermijdelijke conclusie. En als voor een concurrerende prijs een aantrekkelijk appartement valt te kopen, met meer vierkante meters en een goede buitenruimte, zou volgens hem de Nederlander zijn voorkeur gauw bijstellen. Wie genoeg grond wil voor een echte tuin, verwijst hij naar het Franse of Italiaanse platteland. “Want in Nederland kan dat niet meer.”

Dat een hogere woondichtheid en aantrekkelijk bouwen kan samengaan, heeft hij tot nu toe vooral gezien in het buitenland. In Mexico bijvoorbeeld, de stad, waar een opkomende middenklasse de woningmarkt een nieuw gezicht geeft. Deze stad met 1476 vierkante kilometer grond moet meer mensen een plek bieden dan heel Nederland. “Maar je mond valt open van verbazing als je ziet wat daar wordt gebouwd, hoe ongelooflijk goed dat eruit ziet.”

Reageer op dit artikel