nieuws

Almere krijgt smoel aan en op het water

bouwbreed Premium

almere – Met 40 kilometer kustlijn in de stad wordt het de hoogste tijd dat Almere niet alleen smoel aan, maar ook ín het water krijgt. Dat vindt scheidend wethouder Arie-Willem Bijl van stedelijke ontwikkeling van de gemeente Almere. Daartoe lanceerde hij onlangs een ambitieus plan: een drijvende, verplaatsbare woonwijk in de Pampushaven. Bijl: “Wat mij betreft, liggen de eerste huizen er over een halfjaar.”

Buitendijks bouwen heeft de toekomst in Almere, voorspelt de wethouder. “Almere heeft de opdracht om tot 2030 50.000 woningen te bouwen. De meeste daarvan komen aan de westkant van de stad te liggen, aan het water. Almere Poort krijgt 10.000 woningen en een boulevard aan het water.”

Almere moet echter niet alleen van de ruimte aan het water gebruikmaken, maar ook van het water zelf, is zijn overtuiging. “In het gebied rond de Pampushaven komen straks 25.000 tot 30.000 huizen te staan, zowel binnen- als buitendijks. Het probleem is dat buitendijks bouwen op z�n vroegst pas over een jaar of acht kan beginnen. Door dit jaar alvast een wijk van 500 woningen te bouwen, wil ik laten zien dat het Almere menens is met het bouwen op water.”

Bijl kwam hierover in gesprek met de Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten, die over de expertise beschikt voor het bouwen van de drijvende woningen.

“Het oude informatiecentrum IJburg is ook drijvend. Zij kunnen het maken, wij willen het hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een wijk op grote stenen blokken in de Pampushaven komt te liggen.”

Het grote voordeel dat een drijvende, verplaatsbare woonwijk Almere biedt, is flexibiliteit, vindt Bijl. “Met de visievorming over de ontwikkeling van Pampushaven zijn we nog volop bezig. Door woningen op het water te bouwen die we later weer op een andere plek kunnen neerleggen, houden we de mogelijkheden voor het gebied open.”

Bijl vindt dat er nog veel te behoudend wordt gedacht over wonen op het water. “Er is zoveel méér mogelijk dan dat oude concept van woonboten. Ik zie een gemeenschap van drijvende woningen voor me in alle soorten en maten, koop én sociale huur. We richten ons hierbij op pioniers, mensen die wel van avontuur houden.”

Een land als Nederland dat zo worstelt met het water, moet naar Bijls mening laten zien wat het allemaal kan met water. “Daarbij heeft Almere de taak zich keer op keer te bewijzen op het gebied van woningbouw. Het grote dilemma van een stad als Almere is dat ze is opgericht om de woningnood in de regio op te lossen. Dan is het zaak de omslag te maken van een woningbouwlocatie naar een mooie duurzame stad, die over 750 jaar net zo mooi is als Amsterdam nú. Dan moet je dus een eigen identiteit creëren, en welke andere kan dat voor Almere zijn dan �stad aan het water�? Ik ben ervan overtuigd dat we met groen en ruimte een waterstedelijk concept kunnen neerzetten dat zijn weerga niet kent. Als het aan mij ligt, zijn over een halfjaar de eerste waterwoningen klaar”

Frank Bijdendijk van woningcorporatie Het Oosten bestudeert al jarenlang de techniek van de drijvende woningen.

“Een jaar of tien geleden waren we met het leidinggevende personeel van Het Oosten een dagje in het Mirandapaviljoen in Amsterdam. We kregen toen een lunch op een rondvaartboot en voeren langs allerlei woonboten. Op dat moment liep de discussie over het beheer van de woonboten. Toen bedacht ik: als je er nu eens een heleboel bouwt, kun je er huurwoningen van maken. Woonboten hebben niet altijd een goede naam, omdat het vaak rommelig is bij de ligplaats. Maar als een woningcorporatie voor het beheer gaat zorgen, heb je het beste van twee werelden. Nette huurwoningen én koopwoningen.  We hebben er vier in Amsterdam, gemaakt van schuimplastic waar beton omheen is gegoten. Deze brengen we naar Almere, als voorbeeld en als kantoor.”

Reageer op dit artikel