nieuws

Akzo Nobel biedt op verfproducent Sico

bouwbreed

arnhem – Akzo Nobel wil voor 211 miljoen euro de Canadese verfproducent Sico overnemen. Dat heeft het Arnhemse chemieconcern gisteren bekendgemaakt.

De grootste verfmaker van de wereld heeft een bod op tafel gelegd van ruim 14 euro per aandeel Sico. Twee grootaandeelhouders, samen goed voor 34 procent van de aandelen, hebben aangegeven het bod te ondersteunen. Ook de directie van Sico heeft zich achter de overname geschaard.

Sico, gevestigd in Quebec, ontwikkelt, produceert en verkoopt decoratieve verven, waaronder de merken Sico, Para en Betonel. De producten worden afgezet in eigen land, maar ook in de Verenigde Staten en Mexico. Vorig jaar boekte Sico met duizend werknemers een omzet van 223 miljoen euro, hetgeen een record betekende in de geschiedenis van het bedrijf.

Akzo Nobel speurt al langer naar uitbreiding voor zijn verfdivisie, met een omzet van 5,5 miljard de grootste tak binnen het chemieconcern.

“Deze voorgenomen overname onderstreept dat het de onderneming ernst is met de groeistrategie van coatings”, zegt Akzo-topman Hans Wijers. “Dit betekent een versneld acquisitiebeleid en investeren in grotere uitbreidingsmogelijkheden, om zo onze portfolio aan te vullen en onze wereldwijde aanwezigheid te versterken.”

De leidende positie van Sico op de Canadese markt, wil Akzo Nobel na de overname verder uitbreiden. Bestuursvoorzitter Pierre Dufrense van Sico is daarom in zijn nopjes met de aanstaande inlijving. “Als we deel uitmaken van de grootste coatingproducent ter wereld zal dat niet alleen onze naamsbekendheid ten goede komen, maar onze medewerkers ook toegang geven tot expertise en technologie van wereldniveau”, reageert hij.

Afnemers zullen volgens Dufrense kunnen profiteren van een uitbreiding van de producten en diensten.

Het bod van Akzo Nobel komt neer op negen keer het bedrijfsresultaat van Sico en houdt een premie in van 44 procent boven de gemiddelde prijs van het aandeel Sico in de afgelopen vier weken. De mededingingsautoriteiten moeten zich nog buigen over het overnameplan. Bovendien moet 66 procent van de aandeelhouders het bod nog aanvaarden. Akzo verwacht de overname niettemin binnen twee maanden af te ronden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels