nieuws

Afglijden

bouwbreed

Het milieu om ons heen is een groot goed. Daar zijn we decennia geleden achter gekomen. Er zijn regels gemaakt om wat we als waardevol erkenden te beschermen, regels die – helaas met wisselend succes – worden gehandhaafd. Het milieu is eerst een zaak geweest van ideologen die absoluut geen water bij de wijn deden. […]

Het milieu om ons heen is een groot goed. Daar zijn we decennia geleden achter gekomen.

Er zijn regels gemaakt om wat we als waardevol erkenden te beschermen, regels die – helaas met wisselend succes – worden gehandhaafd. Het milieu is eerst een zaak geweest van ideologen die absoluut geen water bij de wijn deden. Het milieu was puur en moest dat blijven, in weerwil van wat vieze mensen onder druk van vieze commercie ons wilde doen geloven. Deze opstelling bleek de kiem van het huidige milieubewustzijn.

Het belang dat aan het milieu wordt gehecht, weerspiegelt zich in de bouw. Begrippen als milieubewust en milieuvriendelijk kregen inhoud. Er kwam vlas in de spouw, leem op het huis en ook het dak werd aangepakt.

Eigenlijk was het dak met al die gebakken klei erop ook niks.

Het ontgraven verziekt de rivier en al dat bakken kan ook niet goed zijn voor het milieu. Met doorgroeien van milieubewustheid naar duurzaamheid van het milieu werd ook het dak groen.

Er kwam �gras� op het dak, groene vetplantjes die je niet hoefde te maaien. Dat hield het dak koeler dan die pannen erop terwijl de kleur het duurzaamheidsstreven in het milieu weergeeft. Een mooie ontwikkeling.

Bedrijven zagen kansen om zonder bedreiging de wensen van duurzame opdrachtgevers in klinkende munt om te zetten.

De krachten in de economie zijn echter groot. Geen enkele deelmarkt, hoe diep ook verborgen, kan zich aan de werking ervan onttrekken.

Het groene dak met die vetplantjes krijgt nu concurrentie. Want wat komt eraan? Dat is het kunstgrasdak. Na kunstgras voor hockey en voetbal moet het ook op het dak. Heeft alleen maar voordelen. Blijft echt altijd groen en absoluut geen omkijken meer naar, mits goed gelegd uiteraard. Er is geld te verdienen met de kunstgras daken. Daarmee glijden we van milieubewust toch wel af naar geldbelust.

Reageer op dit artikel