nieuws

ADAC: Kwart van onderzochte tunnels is onveilig

bouwbreed

MÜNCHEN – Een kwart van de tunnels die de Duitse automobilistenvereniging ADAC in Europa heeft getest, voldoet niet aan de veiligheidsnormen. In de jaarlijkse test scoorden de Italiaanse tunnels het slechtst. Van de zes tunnels die de ADAC in het mediterrane land onder de loep nam, is er niet één die een voldoende haalde.

De ADAC bekeek dit jaar 52 tunnels in veertien landen. Daarbij kregen het tunnelsysteem, de luchtvoorziening, de verkeersbewaking en de communicatie een waardering. Ook de vluchtwegen, bescherming tegen brand en de noodsystematiek werden in het onderzoek betrokken.

Acht tunnels kregen een dikke onvoldoende, waaronder de tunnels Monte Pergola, Fossino, Montecrevola en Segesta in Italië. Automobilisten moeten zich volgens de ADAC ook goed bedenken voor ze door de Medwaytunnel in Groot-Brittannië, de Noorse Nestunnel en de Lorca- en Roviratunnels in Spanje rijden.

Twee Nederlandse tunnels krijgen wel een voldoende. De Thomassentunnel op de A15 tussen Rozenburg en de Maasvlakte behoort tot de beste van Europa. De nieuwe Sijtwendetunnel bij Leidschendam krijgt een iets lagere waardering. Vooral de Alpenlanden mogen zich beroepen op het goede beheer van hun tunnels. Alleen de Brucktunnel in Oostenrijk voldoet niet aan alle normen, terwijl de andere zes geteste tunnels vrijwel alle de hoogste waardering krijgen. Hetzelfde geldt voor vijf Zwiterse tunnels, hoewel de Cholfirsttunnel in dat land onder de norm blijft. (anp)

Reageer op dit artikel