nieuws

Wooncomplex in Enschede extreem energiezuinig

bouwbreed

enschede – Woningcorporatie De Woonplaats laat in Enschede een extreem energiezuinig wooncomplex bouwen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0,4.

Dat is 50 procent onder de wettelijke norm. De Woonplaats wil eind 2006 gaan bouwen.

In het complex komen veertien appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking en vier appartementen voor senioren.

De lage eps wordt bereikt door een zeer hoog isolatieniveau van de wanden, een intelligent ventilatiesysteem met �ademende� ramen en een vernieuwend combi-systeem van zonnecollectoren en pv-panelen op het dak, het zogeheten PVT-systeem. Dit systeem zorgt voor warm tapwater, elektriciteit en verwarming.

Het concept van het wooncomplex in Enschede is gebaseerd op het Passiv Haus-principe. Dit energiezuinige woonconcept uit Duitsland wordt gekenmerkt door een hoge isolatiewaarde van de wanden (5 tot zelfs 8,0 Rc), driedubbele beglazing en geïsoleerde kozijnen.

In Nederland geldt de regel dat als stevig wordt geïsoleerd, daar ook een goed functionerende ventilatie tegenover staat. Om die reden heeft De Woonplaats gekozen voor de �ademende� ramen naar een idee van architectenbureau Kristinsson-Reitsema in Deventer.

In de gevel of in de raamstijl zijn in een doos (750 millimeter lang, 240 millimeter breed en 450 millimeter hoog) twee ventilatoren aangebracht waartussen een bed van flinterdunne koperdraden (draadwarmtewisselaar) van maximaal 15 kilometer lengte de in- en uitgaande lucht bewerken. De afgewerkte lucht wordt verwarmd door de draadwarmtewisselaar en staat de warmte af aan frisse, binnenkomende buitenlucht.

Belangrijk is ook dat het systeem reageert op een te hoog CO2-gehalte. Bij ventilatie treedt volgens ir. Jon Kristinsson minder dan 5 procent warmteverlies op, dat is gemiddeld 1 graad. De �ademende� ramen besparen volgens de opgave 35 procent op de stookkosten en kunnen zeker in elk nieuwbouwhuis worden ingebouwd.

De driedubbele beglazing is afkomstig van EWI Therm uit Duitsland, Brouwer Energie Consult heeft De Woonplaats geadviseerd bij de toepassing van de PVT-panelen.

Studenten en medewerkers van Saxion Hogescholen gaan de woningen uitgebreid monitoren en onderzoeken. Gekeken wordt vooral of de doelstellingen op het gebied van energiebesparing en optimaal wooncomfort zijn gehaald. De Woonplaats en de Saxion Hogescholen stellen de kennis die ze tijdens dit project opdoen ter beschikking aan andere woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Reageer op dit artikel