nieuws

Winstcijfer Rodamco Europe vorig jaar iets boven verwachting

bouwbreed Premium

rotterdam – Vastgoedbedrijf Rodamco Europe heeft vorig jaar een direct beleggingsresultaat behaald van 340,9 miljoen euro. Dat is 7,5 procent meer dan in 2004. Dit heeft Rodamco Europe bekendgemaakt.

Het winstcijfer is wat beter dan de verwachting die de Rotterdamse onderneming in november afgaf. “In 2005 toonde de markt een aanhoudend sterke vraag van beleggers naar de topkwaliteit winkelonroerendgoedbeleggingen en grensoverschrijdende beleggingsactiviteiten in Europa. Dit wordt duidelijk weerspiegeld in de herwaardering van ruim 1 miljard van onze onroerendgoedportefeuille in 2005”, verklaart topman Maarten Hulshoff het succes.

Het indirecte beleggingsresultaat ging omhoog van ruim 71 miljoen euro naar ruim 941 miljoen euro. Gestuwd door die forse toename bedroeg de nettowinst vorig jaar 1,282 miljard euro, een stijging van 230 procent ten opzichte van 2004.

In november, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, zei Rodamco al dat het rekende op een stijging van ongeveer 6 procent van het directe beleggingsresultaat. Daarmee verhoogde het toen voor de derde achtereenvolgende keer de winstverwachting voor het hele financiële jaar. De stijging van de brutohuuropbrengsten is voornamelijk het gevolg van acquisities in 2004 en 2005 in Zweden, Frankrijk en Nederland. Verder is onroerend goed in exploitatie gekomen hetgeen 18,1 miljoen aan huurpenningen extra betekende. De bezettingsgraad van Rodamco Europe�s bezittingen, vooral winkelruimte, nam toe van 97 procent in 2004 naar 97,9 procent. Rodamco Europe keert beleggers een dividend uit van 3,42 euro per aandeel, ruim 12 procent meer dan in 2004.

Voor het huidige boekjaar gaat Rodamco Europe ervan uit dat het directe beleggingsresultaat stijgt met meer dan 7 procent. De vastgoedbelegger baseert zich daarbij onder andere op de totale pipeline-portefeuille van 2,4 miljard die op middellange termijn een stabiele groei veiligstelt.

Het vastgoedbedrijf heeft inmiddels ook een nieuwe Europese markt betreden, Finland. De spreiding van de portefeuille ligt nu in 13 landen. Het bedrijf zit vooral in winkels op toplocaties. In kantoren en bedrijfspanden doet het bedrijf inmiddels nauwelijks meer iets.

Rodamco Europe presenteerde voor het eerst zijn cijfers als AEX-fonds. Vorige week promoveerde het vastgoedbedrijf naar de �eredivisie� van Euronext Amsterdam.

Reageer op dit artikel