nieuws

Windvlaag

bouwbreed

In Den Haag heeft zich afgelopen dinsdag een milieuramp voorgedaan. Weliswaar klein van omvang, maar toch. Het incident voltrok zich bij een waterloopje langs de Schenkkade, een watertje met milieuvriendelijk ingerichte oevertjes dat door de gemeente Den Haag als �ecologische bufferzone� wordt aangeduid. Onbegrijpelijk omdat iets verderop een overstort – bij hevige regenval – allerlei […]

In Den Haag heeft zich afgelopen dinsdag een milieuramp voorgedaan. Weliswaar klein van omvang, maar toch. Het incident voltrok zich bij een waterloopje langs de Schenkkade, een watertje met milieuvriendelijk ingerichte oevertjes dat door de gemeente Den Haag als �ecologische bufferzone� wordt aangeduid. Onbegrijpelijk omdat iets verderop een overstort – bij hevige regenval – allerlei ongerechtigheden uit het riool op dit ecologisch watertje loost. Maar goed, wat gebeurde er. Let op.

De bestuurder van een doorsnee bestelbusje parkeert zijn voertuig op de stoep rechts van de weg met links het water van de ecologische bufferzone in al zijn pracht, lekker dicht bij de ingang van het torenhoge kantoorpand waar de stoep langs voert want het waait nogal. Hij stapt gehaast uit om daarbinnen een pakje te bezorgen. Hij is snel terug, maar dan is zijn busje weg. Gestolen.

Maar nee, wat staat daar aan de overkant van de weg in het water? Zijn busje! Verbazing. Niet op de handrem gezet, achteruit gedrukt door harde wind. Door de stand van de wielen bij het parkeren in een boog de weg gekruist, een stoep op, het talud af en met de achterkant eerst de ecologische bufferzone in. Alweer een aanslag op het milieu. Een vrachtauto met lier komt helpen en het busje is er overigens snel weer uit. Het enige dat rest zijn de bandensporen in het gras van het talud.

Wat ook blijft is de wind rond hoge gebouwen, hoge windsnelheden in de directe omgeving en sterke windvlagen op straatniveau. Om de problematiek aan te pakken, zijn er recent een nieuwe norm en praktijkrichtlijn verschenen voor het toetsen van het lokale windklimaat in de gebouwde omgeving op loop- of verblijfsniveau. Het is te hopen dat toepassing van deze regels zal helpen de wind rond hoge gebouwen tot een aangenaam niveau te beperken. Los daarvan moeten geparkeerde auto�s natuurlijk altijd op de handrem.

Reageer op dit artikel