nieuws

Windhoos in Hamburg kost kraanmachinisten het leven

bouwbreed

HAMBURG – Een sterke windhoos in de Noord-Duitse stad Hamburg heeft twee kraanmachinisten het leven gekost. Door de sterke wind stortten de vrijstaande kranen in, terwijl de machinisten aan het werk waren. Elders in de stad viel door onweer en windstoten de stroom uit en werden autos en daken weggeblazen.

Op het bouwterrein in de zuidelijke wijk Harburg vielen in totaal drie kranen om. In twee kranen waren op dat moment machinisten aan het werk. Een van de kranen viel op een loods. Naast de twee doden vielen er twee gewonden. In totaal werden in Hamburg 300.000 mensen getroffen door de storm. Ruim 70.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, nadat hoogspanningsleidingen door de bliksem waren getroffen.

Volgens meteoroloog M. Nolet van het KNMI kan een windhoos snelheden bereiken van 120 tot 130 kilometer per uur, zo�n 35 meter per seconde. Orkaankracht (12 beaufort) begint bij een windsnelheid van 32,6 meter per seconde. “Er is maar weinig tegen dergelijke windhozen bestand.” Windhozen of tornado�s kunnen ineens ontstaan. Het zijn wervelwinden met een slurf van maximaal 20 meter breed en een pad van 1 kilometer. “Ze komen ook veel voor in Nederland, vooral op het IJsselmeer of de Waddenzee, waar ze geen schade aanrichten. Maar juist als ze in bewoonde gebieden voorkomen, kan de schade enorm zijn.” Het lijkt domme pech dat de bouwkranen zich juist op het pad van een dergelijke tornado bevonden. “Meestal is van tevoren wel te zien of er een bui met zware windstoten ontstaat, maar een dergelijke noodsituatie is voor meteorologen niet te voorspellen”.

Anton van Loon, directeur van branchevereniging BMWT, kent geen gevallen van omgewaaide bouwkranen in Nederland. “Kranen worden neergezet om een storm tot orkaankracht te weerstaan. Maar het is mogelijk dat bij heel sterke windstoten vrijstaande kranen eerder omvallen dan installaties die aan een gebouw zijn vastgemaakt.”

Volgens de Nederlandse normen mag een vrijstaande bouwkraan niet meer worden bediend, gebouwd of afgebroken bij een windkracht van 6 beaufort (11 m/s). Bij een verankerde kraan ligt de grens bij windkracht 7.

Reageer op dit artikel