nieuws

Tweede Kamer wil aanscherping Mededingingswet

bouwbreed Premium

den haag – Een kamermeerderheid van CDA en PvdA vindt dat de Mededingingswet moet worden aangescherpt. Bestuurders van ondernemingen die leiding geven aan een kartel dienen uit hun functie kunnen te worden gezet.

De partijen willen met die aanpak calculerend gedrag van ondernemers tegengaan die het risico op een boete voor lief nemen omdat de eventueel te behalen winst met kartelvorming zo groot is.

NMa-topman Kalbfleisch heeft in het verleden ook al eens gepleit voor aanscherping van de Mededingingswet, om leidinggevenden ook persoonlijk te kunnen aanpakken. De suggestie om zo het effect van sancties te vergroten, is echter niet door minister Brinkhorst (Economische Zaken) overgenomen in diens voorstel voor modernisering van de wet.

Tijdens een gesprek met de NMa-top in parlement pleitte CDA-kamerlid Ten Hoopen er gisteren voor de aanpak van bestuurders alsnog in de wet op te nemen. Hij kreeg bijval van PvdA�er Heemskerk, die daarvoor al langer pleit.

Tot dusver legt de NMa op grond van de Mededingingswet boetes op, die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de onderneming. Het CDA denkt dat boetes alleen niet afschrikwekkend genoeg zijn om kartels tegen te gaan. De PvdA vindt het bezwaarlijk dat boetes de hele onderneming treffen, en dus ook eventueel werknemers en aandeelhouders die niets met het kartelgedrag te maken hebben. Het CDA wil via de Mededingingswet ook de mogelijkheid van gevangenisstraf opnemen, maar krijgt daarvoor vooralsnog geen steun. De Tweede Kamer debatteert binnenkort met Brinkhorst over de Mededingingswet.

Reageer op dit artikel