nieuws

Twee onderzoeken woontoren Almere

bouwbreed Premium

almere – Twee onderzoeken moeten aantonen dat de constructie van de appartemententoren Het Kanteel in Almere stabiel en veilig is. De geplande opening van enkele winkels werd zaterdag door de gemeente afgeblazen vanwege twijfels over de constructie. Vooralsnog gaat ontwikkelaar Almere Hart CV er vanuit dat de opening van de gehele winkelstraat op 22 april doorgang kan vinden.

De Citadel is een winkelcomplex met daarboven een park en 52 woningen. Het staat op een parkeergarage voor 2.400 auto�s en overkluist een busbaan. Twee winkelstraten doorsnijden het terrein en kruisen elkaar in het midden. Bovenop een hoek van deze kruising staat het Kanteel, een gebouw van zes woonlagen. Iedere woonlaag telt één appartement.

De gemeente heeft twijfels over de veiligheid van deze gestapelde constructie, maar benadrukt dat fouten vooralsnog niet zijn geconstateerd. Aannemer Boele & Van Eesteren en de projectontwikkelaar Almere Hart CV twijfelen niet aan de veiligheid van het complex. Zij kwamen de gemeente vorige week wel tegemoet door een extra ondersteuning te plaatsen en cijfermateriaal te leveren.

P. Spek, woordvoerder van de dienst Stadscentrum van de gemeente Almere: “We willen echter zeker zijn van onze zaak en hebben een onafhankelijk bureau gevraagd de berekeningen te controleren. De hulpconstructie in de onderste bouwlaag van Het Kanteel en in de appartementen zelf verandert de krachtwerking op de onderliggende constructie. Daar zal het onderzoek zich op toespitsen.”

Raadgevend ingenieursbureau Corsmit uit Rijswijk voert dit onderzoek uit. Het zal waarschijnlijk vandaag worden afgerond.

Daarnaast onderzoekt TNO de constructie van het gehele complex De Citadel. Woordvoerder Spek: “Winkeliers pleegden diverse ingrepen. Zo zijn voor de doorvoer van roltrappen gaten gemaakt in de vloeren. Er zijn verdiepingen aangebracht of units met elkaar verbonden. Dit heeft ook gevolgen voor de brandveiligheid.” Het TNO-onderzoek duurt enkele maanden.

Geen zorgen

Ron Beekink van het uitvoerend architectenbureau B+M Architecten uit Den Haag heeft de tekeningen voor De Citadel gemaakt. Hij maakt zich geen zorgen over de constructie, maar onthoudt zich verder van commentaar.

C. Laarman, woordvoerder van ontwikkelaar Almere Hart CV, is teleurgesteld over de beslissing de opening uit te stellen. “Het Kanteel staat er al negen maanden zonder problemen.” Zij geeft aan dat de gemeente bouwvergunningen heeft afgegeven aan zowel de bouwers als aan de winkeliers die de afbouw op eigen initiatief ter hand namen. “Zij hadden allemaal al de goedkeuring van de gemeente. Alles was klaar voor de pre-opening.”

Enkele ondernemers zijn van plan een schadeclaim in te dienen bij de gemeente.

Reageer op dit artikel