nieuws

TKH pakt ruim 19 procent meer omzet

bouwbreed Premium

haaksbergen – TKH, het voormalige Twentsche Kabel, heeft het afgelopen jaar de omzet met ruim 19 procent opgevoerd tot 548 miljoen euro. De nettowinst steeg met 32 procent naar 26 miljoen.

Dit heeft het concern, dat kabels en systemen ontwikkelt en levert aan de sectoren bouw, telecom en industrie, gisteren bekendgemaakt.

Volgens topman Alexander van der Lof is de omzet hoger uitgekomen dan vooraf was verwacht. Hij wijt dat vooral aan een sterke autonome groei in het vierde kwartaal. TKH won op eigen kracht 7,7 procent. Overnames zorgden voor nog eens ruim 10 procent omzettoename, aldus de bestuursvoorzitter.

Het bedrijfsresultaat van de onderneming klom met krap 20 procent naar 39,6 miljoen euro. De nettowinst eindigde op 26,1 miljoen. TKH mag daarbij van de fiscus nog een belastingbate van 7,5 miljoen euro optellen, waardoor helemaal onder aan de streep 33,6 miljoen euro overblijft. De bate houdt verband met waardevermindering op investeringen in China.

Oplossingsleverancier

Van der Lof concludeert dat de nieuwe weg die TKH is ingeslagen, zijn vruchten afwerkt. Het bedrijf uit Haaksbergen presenteert zich niet meer als kabelleverancier, maar als oplossingsleverancier. “De op innovatieve oplossingen ingezette strategie heeft geresulteerd in een forse vernieuwing van het portfolio en een gezonde ontwikkeling van de operationele marge.”

Om nog sterker te worden in de markten telecom en gebouwen breidde TKH de verkoopcapaciteit uit. Van der Lof verwacht dat de gedane investeringen leiden tot “een versnelling van de groei in deze segmenten op de middellange en lange termijn.” De topman voorziet ook groei in de markten communicatie, veiligheid, comfort en zorg.

Voor de Kabelgroep, die in het bijzonder is gericht op de ict- en telecomsector en met 240 miljoen euro omzet de grootste tak van TKH is, blijven de marktomstandigheden moeilijk. Vooral de gestegen grondstofprijzen en de hevige concurrentie spelen het bedrijf parten.

De activiteiten op het gebied van speciaalkabel lopen daarentegen uitstekend en zullen een positief effect hebben op de marge, constateert Van der Lof. Hoewel hij geen concrete prognose voor 2006 geeft, rekent de bestuursvoorzitter wel op een verder groei van zowel de omzet als de winst.

Reageer op dit artikel