nieuws

ThyssenKrupp levert lift ISIS met Bouwbesluit-deuren

bouwbreed

krimpen aan de ijssel – Met de ISIS brengt ThyssenKrupp een lift met een 2,30 meter hoge deur op de markt. Deze machinekamerloze lift sluit volgens de leverancier uit Krimpen aan den IJssel aan op de deurhoogte zoals het Bouwbesluit die sinds 2003 voorschrijft. Architecten en ontwikkelaars kunnen daarmee de deurlijnen doortrekken in de liftdeuren.

De ISIS heft 630 tot 1000 kilo tot 40 meter hoogte in wooncomplexen en in openbare gebouwen. In de kooi passen dan respectievelijk 8, 10 of 13 personen. De kooi beweegt met een standaardsnelheid van 1 meter per seconde. Elektronische frequentiebesturingen starten en stoppen de lift nagenoeg ongemerkt, belooft de fabrikant. ThyssenKrupp noemt de motoren zuinig in het gebruik; de kleinste variant neemt een aanloopstroom van 20 ampère op en de grootste van 26 ampère. De transmissieloze aandrijving zit boven in de schacht. Langs de zijkanten van de schacht zitten de geleiders voor de kooi. Die leiden nagenoeg alle krachten af naar de put; op de wanden drukt een minimale kracht.

De lift is ook voor renovatieprojecten te gebruiken zolang de maten van de schacht dat toelaten. De kooi van de grootste variant die 1000 kilo heft meet 1100 millimeter in de breedte en 2100 millimeter in de diepte. De schacht moet dan 2490 millimeter breed zijn. De diepte hangt af van de plaats waar de deuren komen. Van alle varianten kan de kooi als zogeheten doorlader worden gebruikt. In dat geval komen de deuren tegenover elkaar in de schacht.

De fabrikant levert de ISIS standaard en zonder meerkosten met deuren tot 2300 millimeter. ThyssenKrupp noemt het een oplossing voor het ongenoegen bij architecten en eigenaren over de afwijkende deurhoogte in gebouwen door de aanpassing van het Bouwbesluit in 2003. Bij deuren van 2300 millimeter hoog bedraagt de schachtkophoogte 3700 millimeter.

De vraag of een lift past in een gebouw wordt niet alleen afgewogen op de technische mogelijkheden van de lift, weet ThyssenKrupp. De vormgeving en de uitvoering van zichtbare delen, zoals de liftdeuren, bedieningsinstrumenten en kooi-interieur bepalen in hoge mate of de gebruiker zich thuis voelt in een lift. De architect kan het in- en exterieur naar wens aanpassen.

Reageer op dit artikel