nieuws

TBI naar omzet van 1,9 miljard euro

bouwbreed Premium

rotterdam – TBI Holdings heeft vorig jaar zijn bedrijfsopbrengsten met 3 procent opgevoerd tot 1,8 miljard euro. Het Rotterdamse concern verwacht dit jaar op te stomen naar een omzet van 1,9 miljard euro.

De bouwdivisie van TBI bracht vorig jaar 59 procent van het geld in het laatje. De activiteiten omvatten niet slechts projectontwikkeling en nieuwbouw maar net zo goed renovatie en onderhoud. Tevens werpen de Rotterdammers zich over een breed vlak op infrastructurele werken. De opbrengst van de bouwbedrijven stak 91 miljoen euro uit boven de grens van een miljard. Het resultaat voor rente en belastingen daalde met 38 procent tot 19,7 miljoen euro.

TBI Techniek klopte vorig jaar 761 miljoen euro uit de markt. Het bedrag ligt slechts 4 miljoen euro boven de prestatie van 2004. De technici van TBI blinken uit op het terrein van de installaties in gebouwen, infrastructuur en industrie. Tot de taken die worden opgepakt, behoren haalbaarheidsstudies, ontwerp en management. Het resultaat voor rente en belastingen van de techniekbedrijven nam met 6 procent af tot 24,7 miljoen euro.

TBI is blij ondanks moeilijke marktomstandigheden toch een lichte groei te hebben gerealiseerd. De gelegenheid werd aangegrepen om te komen tot verdere stroomlijning en herstructurering van bedrijfsonderdelen. Na verwerking van 7,8 miljoen euro aan incidentele kosten voor capaciteitsaanpassingen, hielden de Rotterdammers netto een winst over van 26,1 miljoen euro.

Het concern signaleerde in 2005 voor het eerst sinds jaren een voorzichtig herstel van de markt voor technische installaties. TBI Bouw en TBI Techniek slaagden er gezamenlijk in voor 1,9 miljard euro aan opdrachten binnen te halen. De orderportefeuille groeide met 5 procent. TBI is optimistisch over 2006. De markten van de utiliteit en industrie tonen een voorzichtig herstel. De vraag naar technologische renovatie en uitbreiding neemt toe, in zowel publieke als private gebouwen. Aansluitend leeft de vraag naar onderhoud en beheer op.

Het Rotterdamse concern signaleert een verbeterde stemming bij de industrie, hetgeen bijdraagt aan een zonniger investeringsklimaat. “Door de aantrekkende conjunctuur zijn de vooruitzichten aan het verbeteren”, klinkt vanuit de Maasstad. “Door herstructureringsmaatregelen is de concurrentiekracht van het concern versterkt in markten die naar verwachting weer gaan aantrekken”.

De 1,9 miljard euro omzet waarop TBI dit jaar mikt, is een doel dat gehaald moet worden zonder rekening te houden met acquisities. Het concern kijkt nadrukkelijk uit naar nieuwe overnamekandidaten.

Reageer op dit artikel