nieuws

Staatssecretaris Van Geel legt ProRail dwangsom op

bouwbreed Premium

den haag – Staatssecretaris Van Geel (VROM) legt spoorwegbeheerder ProRail een dwangsom op om een einde te maken aan de geluidsoverlast door goederentreinen in Goor.

ProRail moet het goederenvervoer op het traject per 28 mei beëindigen. Gebeurt dit dit niet dan wacht de spoorwegbeheerder een boete van 2000 euro per week met een maximum van 500.000 euro.

Op het traject Zutphen-Hengelo rijdt sinds april vorig jaar elke avond rond elf uur een lange goederentrein. De trein zorgt voor flink wat geluidsoverlast. Volgens VROM had ProRail niet zonder meer de goederentrein over het traject mogen laten rijden. Omdat de geluidsbelasting meer is dan wettelijk is toegestaan, had ProRail een akoestisch rapport moeten maken met maatregelen om de overlast te beperken. ProRail heeft dit nagelaten

De spoorwegbeheerder wil pas reageren op de betreffende brief van Van Geel als de onderneming die heeft bestudeerd. De spoorwegbeheerder heeft de staatssecretaris eerder wel al laten weten dat het probleem kan worden opgelost door de trein over een andere route, via Almelo en Deventer te laten rijden. De dwangsom is een stok achter de deur voor het geval ProRail deze wijziging in de dienstregeling niet tijdig doorvoert.

Reageer op dit artikel