nieuws

Rijn-Gouwelijn in vacuüm na verkiezingsuitslag

bouwbreed

leiden – De Rijn-Gouwelijn, de lightrailverbinding tussen Gouda, Leiden en Katwijk, is door de verkiezingsuitslag in Leiden in een impasse geraakt. Een aantal partijen dat onderhandelingen voert over de vorming van een college, heeft aangegeven dat een tracé door de binnenstad wat hen betreft van de baan is. Volgens de provincie Zuid-Holland en de gemeente Waddinxveen zet een “nee” van Leiden de overeenkomst tussen gemeenten, Rijk en provincie op losse schroeven.

Het vacuüm is compleet door het acute vertrek van gedeputeerde Jeltje van Nieuwenhoven bij de provincie. Zij had de Rijn-Gouwelijn in haar portefeuille, en was een warm pleitbezorger van de lijn.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden won de PvdA als enige collegepartij. De SP werd tweede en steeg van drie naar zeven zetels. De partijen praten samen met de ChristenUnie en GroenLinks over de vorming van een college, maar volgens SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen is een tracé van de lijn dwars door de Leidse binnenstad onbespreekbaar. “We wilden in eerste instantie nog een referendum uitschrijven over het binnenstadtracé, maar de verkiezingsuitslag lijkt me overduidelijk. We zijn niet tegen de Rijn-Gouwelijn op zich, maar we moeten nu gaan kijken hoe het wel kan”. Volgens SP en ChristenUnie moet een trace over bestaand spoor beter worden onderzocht.

Maar dat standpunt kan bij andere gemeenten en de provincie op weinig begrip rekenen. “Ik ga ervan uit dat het nieuwe college in Leiden het gesloten convenant respecteert en er niet van terugkomt. Als dat wel zo is, moeten we opnieuw over de voorwaarden onderhandelen. Wij hebben afgesproken om geld te investeren in een lijn die loopt door de binnenstad van Leiden”, zegt wethouder W. Dijksterhuis van de gemeente Waddinxveen. Volgens een woordvoerder van de provincie heeft een eventueel afblazen van het binnenstadtracé consequenties voor de hele lijn. “Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen en Boskoop gaan uit van een binnenstadtracé. Daar zijn met de gemeente Leiden afspraken over gemaakt. De berekeningen over passagiersvervoer zijn gemaakt met dit tracé in gedachten. Het alternatief over bestaand spoor is al overwogen en afgevallen”.

Reageer op dit artikel