nieuws

Rijkswaterstaat kijkt mee naar plan New Orleans

bouwbreed

new orleans – De Amerikaanse Army Corps of Engineers (USACE) heeft Rijkswaterstaat gevraagd een second opinion te geven over hun grote masterplan voor New Orleans. Dat zijn de Amerikanen en Nederlanders vorige week met elkaar overeengekomen.

Begin september zal Nederland zijn bevindingen dan aan de Amerikanen doorgeven. Dan komt het USACE naar Nederland. Dat zei staatssecretaris Schultz (water) in New Orleans. Zij heeft in de hoofdstad van Louisiana, Baton Rouge, hierover afspraken gemaakt. De autoriteiten daar werken momenteel aan een �masterplan� voor hoogwaterbescherming dat in juni of juli klaar moet zijn. Daarna sturen ze het naar Rijkswaterstaat. Die zal er dan samen met het WL Delft Hydraulics en het Netherlands Water Partnership (NWP) naar kijken. Ook andere bedrijven en instituten zullen er bij betrokken zijn, weet Rijkswaterstaat te melden. “Wij hebben hier natuurlijk ook baat bij”, aldus een Rijkswaterstaat-medewerker.

Rijkswaterstaat zal onder meer kijken naar doelmatigheid en haalbaarheid van het Amerikaanse plan. Schultz en Rijkswaterstaat hebben deze toezegging gekregen van Sidney Coffee, zei de staatssecretaris. Die is belast met het opstellen van het rapport waarin onder andere staat hoe New Orleans en de rest van de Gulf Coast zich in de toekomst moet beschermen tegen overstromingen en hoogwater. Ook het kortetermijntraject staat erin beschreven.

Het feit dat de Amerikanen Nederland hebben gevraagd mee te kijken naar hun plan geeft aan de VS grote waarde hecht aan de expertise en inzichten van de Nederlandse waterbouwkundigen, zei de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel