nieuws

Resultaten BAM onverminderd goed

bouwbreed Premium

amsterdam – De Koninklijke BAM Groep blijft verder bloeien. Alleen het Duitse lek Wayss & Freytag is nog steeds niet gedicht. Het bedrijf is van plan om wederom de aandelen te splitsen in een verhouding 1 op 5.

Zonder het �pareltje�, zoals toenmalig HBG-topman Nic de Ronde Bresser Wayss & Freytag de nieuwe aanwinst noemde, waren de cijfers van BAM nog veel mooier geweest. De kleine min in omzet, van bijna 7,5 miljard naar dik 7,4 miljard is volledig toe te schrijven aan de Duitse markt, waar de andere dochter Müller Altvatter het overigens wel goed doet.

De winst van BAM had er beter uitgezien zonder het verlies van 27 miljoen dat de Duitse tak heeft laten zien. De reden is dat �Bunnik� vorig jaar wederom heeft ingegrepen. Bovendien wil BAM ook geen projecten die bij voorbaat al verlies lijden. Selectief aanbesteden is dus het parool, met als gevolg onderbezetting. Toch is topman Joop van Oosten niet zwaarmoedig geworden, evenmin als medebestuurder Nico de Vries. Weliswaar wordt verwacht dat de Duitse bouw in zijn algemeenheid dit jaar nog een min vertoont, maar dat in 2007 eindelijk de productie omhoog zal gaan. “Dat betekent niet direct dat de prijzen stijgen”, waarschuwde Van Oosten wel.

BAM heeft meer hoop op een snellere ontwikkeling van de pps-markt bij de oosterburen. Een aantal wegenprojecten komt er nu snel aan, maar ook scholen en gevangenissen lijken op de markt gebracht te worden als pps-project.

In alle andere sectoren en landen is Van Oosten meer tevreden. In Nederland werd 3,4 miljard omzet gedraaid met een gemiddelde marge van 4,8 procent tegen 4,5 procent in 2004. De tweede markt, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, deed het ook goed met bijna 2,3 miljard omzet en een marge van 3,6 procent. Op zijn minst veelbelovend zijn de Verenigde Staten, nu net geen 300 miljoen omzet en een marge van 5,5 procent en wereldwijd, Interbeton en ingenieursbureau Tebodin buiten Nederland, met een omzet van meer dan 300 miljoen en een marge van 8,1 procent. Alle plussen en de Duitse min bij elkaar behaalde BAM een resultaat voor belasting van 230 miljoen, hetgeen een marge oplevert van 3,1 procent tegen 2,8 in 2004.

Het bedrijf blijft bij zijn doelstelling om de marge verder op te krikken naar 3,5 procent. Wanneer Van Oosten dat denkt te halen, wilde hij echter niet kwijt. Wel deed hij een voorspelling voor het hele jaar 2006. Het bedrijf verwacht een omzet van meer dan 8 miljard en een winst van 170 miljoen euro.

Over de Nederlandse productie is Van Oosten eveneens tevreden. In Bouw en Vastgoed heeft het bedrijf op 1850 verkochte woningen uit eigen projectontwikkeling maar dertien onverkochte woningen. Aan kantoren heeft BAM slechts 1000 vierkante meter dat nog leegstaat.

Reageer op dit artikel