nieuws

PvdA zet in op grootse toepassing aardwarmte

bouwbreed

den haag – Energiebesparing moet hand in hand gaan met de inzet van alternatieve energievoorzieningen. De PvdA in Den Haag zet hoog in en wil ruim 6000 Haagse woningen verwarmen met aardwarmte.

Gisteren werd het onderzoek naar deze milieuvriendelijke mogelijkheid in het Tweede Kamergebouw officieel gepresenteerd. De toepassing van geothermische energie (het halen van energie uit aardwarmte) heeft betrekking op de herstructurering in Den Haag Zuidwest waar de komende jaren circa 6000 woningen komen.

De vooruitstrevende plannen behelzen het oppompen van water op 2 kilometer diepte die vervolgens wordt opgewarmd tot 75 graden. “Een van de conclusies luidt dat de investeringen zich binnen tien jaar terugverdienen. De terugverdientijd komt overeen met die van zonne-energie”, aldus Jos de Jong, een van de Haagse campagnevoerders van de PvdA. De residentie zou zich daarmee in één keer koploper mogen noemen op het gebruik van deze duurzame toepassing. “Als het plan doorgaat is het qua schaalgrootte uniek in Nederland.”

Bij de gemeente Den Haag, die recentelijk met Shell, Siemens, Eneco, HTM, Ceres/Vestia en de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk het convenant Duurzaam Den Haag ondertekende, spreekt de woordvoerder van “campagne-achtige” praktijken. “Het verkiezingsitem is geen collegestandpunt.”

Reageer op dit artikel