nieuws

PvdA eist stappen brandonveiligheid portiekwoningen

bouwbreed

den haag – De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat de VROM-inspectie zo snel mogelijk stappen moet ondernemen tegen brandonveilige portiekwoningen uit de jaren vijftig en zestig.

De fractie vindt het onbegrijpelijk dat er nog geen actie is ondernomen terwijl het al een jaar bekend is dat tienduizenden appartementen niet aan de huidige eisen voor brandveiligheid voldoen.

PvdA-Kamerleden Verdaas en Depla hebben minister Dekker (VROM ) om opheldering gevraagd over de kwestie die vorig jaar september aan het licht kwam. De VROM-inspectie liet toen in een brief weten dat alle gemeenten en corporaties moeten worden geïnformeerd over de gevaren in de portiekflats. Aanleiding was een onderzoek van TNO waaruit bleek dat de plafond- en dakconstructies van dit type woningen niet voldoen aan de eis uit het bouwbesluit voor branddoorslag.

Verdaas vindt het ontoelaatbaar dat er vervolgens niets is gebeurd. De inspectie heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes ingelicht, maar de individuele gemeenten en corporaties weten volgens hem nog van niets. “Ik wil geen paniek veroorzaken maar het is wel zaak dat alle gemeenten en corporaties op de hoogte zijn.” De informatie kan nuttig zijn bij renovatieplannen van corporaties, vindt Verdaas. “Ze kunnen daar dan rekening mee houden”.

Reageer op dit artikel