nieuws

Provincie Utrecht steunt opknappen kleine kernen

bouwbreed Premium

utrecht – De provincie Utrecht steunt zestien plattelandsgemeenten bij het van de grond tillen van projecten die de leefbaarheid in kleine kernen bevorderen. Het gaat om werken als een nieuw dorpshuis, multifunctionele voorzieningen of de herinrichting van een dorpsplein.

Hiervoor stelt de provincie bij elkaar 2 miljoen euro beschikbaar. De gemeenten zelf moeten ook een flinke financiële bijdage leveren. Per project geeft de provincie maximaal 130.000 euro, terwijl de gemeente nog eens minimaal hetzelfde bedrag beschikbaar moet stellen.

Om te kijken hoe geschikte projecten konden worden geselecteerd, is een experiment gehouden in de Lopikerwaard. De provincie was erg tevreden over het verloop hiervan, wat reden was om ook de andere plattelandsgemeenten op deze wijze te benaderen. Dit heeft geresulteerd in bij elkaar zestien projecten.

In de Lopikerwaard werd contact gezocht met bewoners om aan goede voorstellen te komen. Voor de kern Benschop kwam daaruit de wens voor een dorpshuis naar voren en voor Cabauw die voor een brede school, woningbouw en voorzieningen voor de jeugd.

De leefbaarheid in de kleine kernen staat onder druk door teruglopende voorzieningen, vergrijzing en ontgroening, verslechtering van het openbaar vervoer en de instroom van nieuwe bewoners die geen binding hebben met de plaats en er alleen maar wonen.

Naast de gemeente Lopik doen mee de gemeenten Abcoude, Bunnik, Heuvelrug, Leusden, Maarssen, Rhenen, Vianen, Wijk bij Duurstede, Breukelen, De Bilt, Houten, Renswoude, Ronde Venen, Woerden en Zeist.

Reageer op dit artikel