nieuws

Provinciale weg zakt 23 centimeter in twee dagen

bouwbreed

vlist – De provinciale weg N228 Oost in de gemeente Vlist is, ter hoogte van het Galgoord, in twee dagen tijd 23 centimeter verzakt. Net als de verzakte N210 tussen Bergambacht en de Zuidbroekse Opweg, ligt het verzakte gedeelte in een betonnen bak en is onderheid.

Tot enkele weken geleden was dit niet bekend, zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. “We dachten dat de N210 uniek was qua constructie. Maar toen merkten we op de N228 ineens een klein verschil in de weg, waarna we erachter kwamen dat ook deze weg in elk geval voor een gedeelte op palen is gebouwd.” Tot nu toe zijn er nooit problemen geweest met de N228. Waardoor de weg zo snel verzakte, is nog niet te zeggen. “Er kunnen allerlei oorzaken zijn, bijvoorbeeld twee zware vrachtwagens die tegelijk over dit stuk reden. Drieëntwintig centimeter is inderdaad veel, maar de N210 is tot wel 50 centimeter verzakt.”

Deze weg is in de jaren vijftig voltooid, en de provincie gaat ervan uit dat dat ook geldt voor de N228. “Deze wegen zijn gebouwd met de toen beschikbare kennis en techniek, en met het oog op het toenmalige verkeer. Vrachtverkeer is vandaag de dag veel zwaarder. De N210 is gebouwd op houten palen in de eerste zandlaag, met daarop een betonnen bak gevuld met zand. Zwaar verkeer kan ervoor zorgen dat een paal door de bak heen prikt of dat een paal zelfs knakt. De palen waren vroeger een stuk korter dan nu, het is mogelijk dat deze te kort waren voor onder de weg.”

De provincie gaat eerst onderzoeken wat er precies met de N228 is gebeurd. De woordvoerder sluit niet uit dat de weg helemaal open moet, als duidelijk is wat er precies aan de hand is. “Fixeren gaat in elk geval niet meer.” Op de vraag of er reden is om aan te nemen dat Nederland wellicht nog meer onderheide wegen kent, wil de woordvoerder niet reageren.

Het verzakte gedeelte is afgesloten voor vrachtverkeer, met uitzondering van lijnbussen.

Reageer op dit artikel