nieuws

ProRail controleert bouwers nog strenger op bouwafval

bouwbreed Premium

den haag – Het strengere toezicht op het opruimen van bouwafval langs het spoor, dat Prorail twee jaar geleden aankondigde, is blijkbaar niet voldoende geweest. Dit zegt Prorail naar aanleiding van een onderzoek van het Algemeen Dagblad, waaruit blijkt dat bij een aantal stations nog steeds bouwafval aanwezig is.

Aannemers die in opdracht van ProRail werken aan het spoor, kunnen rekenen op nog strengere controles en aangescherpte contracten. Wat deze aanscherping inhoudt, daar kan woordvoerder Ilse Heemskerk van Prorail nog niets over zeggen.

“Onze eerste zorg was deze plekken op te laten ruimen. De controles die we, naar aanleiding van een aantal incidenten van vandalisme, sinds twee jaar uitvoeren, zijn blijkbaar niet voldoende. Maar het spoor blijft een open systeem wat je nooit volledig kunt afsluiten. En waar gewerkt wordt, blijft nu eenmaal altijd materiaal liggen.”

Heemskerk geeft aan dat Prorail slechts verantwoordelijk is voor werkzaamheden tot 11 meter buiten de spoorstaaf. “Rondom het spoor wordt heel veel gebouwd, ook door aannemers die niet voor ons werken. Bij Utrecht Terwijde bijvoorbeeld, een van de plekken die het Algemeen Dagblad noemde, gaat het om een Vinexlocatie 100 meter van het spoor. Deze aannemer valt niet onder onze verantwoordelijkheid.”

Ook Strukton Railinfra, de grootste aannemer van onderhoudswerkzaamheden aan het spoor, wijst voorzichtig op het grote aantal andere bouwbedrijven dat langs het spoor werkt. “Het opruimen van bouwmateriaal staat sinds twee jaar hoog op onze agenda”, zegt algemeen directeur Aike Schoots.

“Prorail draagt ons op onze rommel op te ruimen en wij houden ons daar zo goed mogelijk aan. Maar er zijn tientallen bedrijven die rond het spoor bouwen, die allemaal verschillende normen hanteren wat opruimen betreft”. De aangekondigde strengere controles en contracten noemt Schoots �een goede zaak�. “Het is ook in ons belang dat het netjes blijft langs het spoor”, vindt de directeur.

Bouwend Nederland ziet geen aanleiding om actie te ondernemen naar haar leden toe.

Reageer op dit artikel