nieuws

Proef met houten vangrail afgeblazen Na eiersnijder sneuvelt opnieuw alternatief voor verzinkt staal

bouwbreed Premium

den haag – Beduusd geworden door de zeperd met de eiersnijder heeft Rijkswaterstaat ook de plannen voor een houten vangrail geschrapt. Een pilotproject bij Uden en Veghel gaat niet door en er komen ook geen andere proefprojecten.

De betrokken bedrijven en instellingen zijn erg teleurgesteld over dit in alle stilte genomen besluit. Sinds 1999 werd door een team met onder andere houthandelaar Wijma Kampen, de TU Delft en de Dienst Weg en Waterbouw van Rijkswaterstaat gewerkt aan de houten vangrail. Na tests op een proefbaan in Lelystad, waar de rail met succes een 13 ton zware personenbus keerde, ontving het product begin 2005 zelfs de Bouwprijs. Enthousiast geworden door de mogelijkheden ontwikkelde een consortium van andere houtbedrijven en ingenieursbureaus een eigen variant. Rijkswaterstaat had langs de A50 ter hoogte van Veghel een traject van een kilometer aangewezen, waar dit jaar een praktijkproef zou worden genomen. Die proef gaat nu definitief niet door.

De problemen begonnen volgens Kees de Vries van het Centrum Hout met reorganisaties bij Rijkswaterstaat. De dienst trekt zich steeds meer terug op kernactiviteiten. Bovendien is er de laatste jaren een andere politieke wind gaan waaien, waardoor alle aandacht uitgaat naar doorstroming van het verkeer en het oplossen van files en er minder aandacht is voor duurzaamheid. Er ontstonden bovendien steeds meer twijfels bij de vraag of de houten vangrail überhaupt een duurzame oplossing was. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat de verhoogde zinkemissie langs de snelwegen helemaal niet afkomstig is van de verzinkt stalen vangrails. Het zware metaal zou afkomstig zijn van autobanden. Ook deed de houten vangrail volgens de criticasters nogal een aanslag op de bossen, al stelden de ontwikkelaars daar tegenover dat er tegenwoordig zelfs azobéhout met FSC-keur beschikbaar is.

De definitieve doodsteek kwam naar verluidt van minister Peijs (verkeer) die tijdens een overleg met haar ambtenaren resoluut een streep door het project zette. Rijkswaterstaat had eind vorig jaar net een zeperd gehaald met de zogenoemde eiersnijder. Dat is de vangrail met stalen staanders waartussen staalkabels zijn gespannen, waartegen de Motorrijders Actiegroep zich vorig jaar verzette. De kabels zouden motorrijders bij een ongeval in plakjes snijden, vreesde de actiegroep die met succes de plaatsing van een kabelvangrail in Groningen tegenhield. Bij de tests van de houten vangrail was tot nu toe alle aandacht uitgegaan naar het opvangen van auto�s en vrachtwagens en was er niet gelet op de veiligheid voor motorrijders.

Ingewijden vrezen ook voor de toekomst van houten wegportalen en lichtmasten waaraan Rijkswaterstaat werkte en waarvan al wel proefexemplaren zijn opgesteld langs de rijkswegen.

Reageer op dit artikel