nieuws

PontMeyer brengt verlies terug Greenpeace koopt illegaal hout van PontMeyer

bouwbreed

zaandam – PontMeyer heeft afgelopen jaar het verlies teruggebracht tot 3,8 miljoen euro. Operationeel maakte de Zaandamse houtleverancier weer winst, al bleef die met 0,7 miljoen euro wel bescheiden.

In 2004 boekte PontMeyer nog een verlies van 6,5 miljoen euro en kwam het bedrijfsresultaat uit op 0,6 miljoen negatief. Teruggelopen bouwvolumes en de verslechterde economie speelden het bedrijf lange tijd parten.

Volgens topman Adriaan Hol is halverwege 2005 het tij echter gekeerd, hetgeen heeft geleid tot een positief nettoresultaat in de laatste maanden van het jaar. “Die ontwikkeling stemt hoopvol”, aldus Hol. “De productiviteitsverhogende programma�s zullen ons in 2006 in staat stellen nog beter te profiteren van het marktherstel. De eerste stappen op weg naar betere tijden zijn gezet en ik ga ervan uit dat we ons spoedig weer kunnen gaan richten op het verder uitbouwen van onze organisatie.”

Afgelopen jaar moest PontMeyer juist inkrimpen. Het aantal arbeidsplaatsen werd met 120 teruggebracht tot 1227. Bovendien werd het werkgebied van de divisie Huurcenter, dat zich richt op het verhuren van bouwmaterieel, ingedamd. De omzet van de Zaandammers zakte ruim 2 procent tot 373 miljoen euro.

Dit jaar zal PontMeyer verder doorgaan met kosten besparen, aldus bestuursvoorzitter Hol. De reorganisatie moet eind dit jaar volledig zijn afgerond zodat het vizier weer kan worden gericht op uitbreiding en uitbouw van de activiteiten.

De onderneming denkt dat de handelsbedrijven zich nog kunnen verbeteren op het gebied van logistiek en transport. Ook is uitbouw van de afhaalcentra mogelijk en moeten de producten nog “dieper in de markt” worden afgezet. De groothandelsactiviteiten behoeven volgens de directie geen aanpassing.

Concurrentie

De aantrekkende economie en voorspelde nieuwbouw van ongeveer 80.000 woningen bieden PontMeyer een gunstige uitgangspositie voor dit jaar, aldus Hol. De sterke concurrentie met de bijbehorende druk op de marges stemt daarentegen tot weinig tevredenheid.

De topman rekent op een verbetering van de resultaten dit jaar. Een concrete prognose heeft hij niet afgegeven.

Greenpeace heeft een kuub, naar eigen zeggen illegaal gekapt hout gekocht bij PontMeyer. De milieuorganisatie heeft zichzelf aangegeven bij de politie wegens heling.

“Dit bintangor-hout is 100 procent illegaal, we dragen het compleet met bewijslast over aan de politie. Dit zou Nederland niet binnen mogen komen”, aldus Hilde Stroot van Greenpeace. De organisatie constateert dat justitie keer op keer het bewijs tegen import van illegaal hout niet rondkrijgt. Met de actie hopen de actievoerders dat het OM wel kan overgaan tot vervolging. Greenpeace streeft naar een totaal verbod op het importeren van hout uit bedreigde bossen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels