nieuws

Pensioenclaim vloert aannemer Heitkamp

bouwbreed Premium

herne – Problemen bij de mijnbouwtak dreigen heel Heitkamp-Daniel-Haniel (HDH) in de afgrond te storten. Door gebruik van geld uit het pensioenfonds van de mijnwerkers is het hele concern acuut in nood.

Het al vergaand gesaneerde bouwconcern uit het Ruhrgebied telt nog 6500 medewerkers en was vorig jaar nog goed voor een omzet van 850 miljoen euro.

De bouwer uit Herne wordt ernstig getroffen door het tempo waarmee Deutsche Steinkohle de kolenwinning in het Ruhrgebied saneert. Het enige bedrijf in Duitsland dat nog kolen uit de grond haalt, wil zijn uitgaven tot 2012 met de helft terugbrengen tot 2 miljard euro. Daardoor zijn alleen al bij de toeleveranciers 20.000 arbeidsplaatsen in gevaar. Heitkamp geldt als een van de getroffenen en dreigt geen enkele opdracht meer te krijgen.

Vanwege de neergang bij de kolenwinning is binnenkort het faillissement te verwachten van Heitkamps mijnbouwbedrijf. Omdat de onderneming van topman Jochen Rölfs bij de sanering van het bouwbedrijf geld heeft gebruikt uit het pensioenfonds van de mijnbouwers, is het gehele concern acuut in nood. De bouwtak moet rekenen op een pensioenclaim ter hoogte van circa 110 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Rölfs kan alleen nog steun van de politiek zijn bouwconcern redden.

Als HDH omvalt betekent dat het derde faillissement van een grote Duitse bouwer sinds de eeuwwisseling. Eerder gingen ten onder de gerenommeerde miljardenconcerns Phillip Holzmann en Walter Bau.

Reageer op dit artikel