nieuws

Oude kaart voor leegkomende gebouwen

bouwbreed

den haag – Onder leiding van rijksbouwmeester Mels Crouwel wordt komend najaar gestart met een inventarisatie van cultuurhistorisch waardevolle gebieden, complexen en gebouwen die de komende tien jaar leeg komen te staan. Deze plekken worden vastgelegd op de zogeheten Oude Kaart van Nederland, een initiatief van rijksadviseur cultureel erfgoed Fons Asselbergs.

Zijn doel is een tegenhanger te bieden aan de Nieuwe kaart van Nederland, waarop alle bouwprojecten voor de komende tien jaar staan.

Asselbergs: “Als we nu alvast vooruitkijken naar wat er leegstaat en wat over een paar jaar leeg komt te staan, kunnen gemeenten daar vast op inspelen en plannen ontwikkelen voor hergebruik van deze gebouwen. Ook zij hebben er belang bij om zo min mogelijk beslag te leggen op nieuwe grond, maar eerst kijken wat er nog met de oude grond mogelijk is. Het gaat om bijvoorbeeld industrieel kerkelijk erfgoed, zorginstellingen, vroegere gestichten, kazernes, militaire gebieden. Gemeenten zijn vaak niet op de hoogte van wat er leeg komt te staan. Zonde, want leegstand doet een gebied geen goed en er is zoveel mogelijk met oude gebouwen. Neem de Westergasfabriek in Amsterdam. Nu vindt iedereen het heel normaal dat dit gebouw niet is gesloopt en een nieuwe functie heeft gekregen.”

Asselbergs benadrukt dat de Oude kaart niet alleen interessant is uit cultuurhistorisch oogpunt. “Bij zo�n project kan ook nieuwbouw een rol spelen. Bijvoorbeeld in het Ripperda-gebied in Haarlem. De gebouwen die voor militairen bestemd waren, worden hergebruikt, de hekken zijn weggehaald zodat het gebied onderdeel wordt van de stad én er worden nieuwe complexen bijgebouwd.”

Asselbergs hoopt de Oude kaart van Nederland voor april 2008 gereed te hebben.

Reageer op dit artikel