nieuws

Optigroen Retentiedak buffert overvloedig water

bouwbreed

amersfoort – Optigroen uit Amersfoort introduceert het Retentiedak. Een begroeid dak dat werkt als waterbuffer bij extreme regenbuien. Het leidt overvloedig regenwater vertraagd naar de hemelwaterafvoeren en de rioleringsstelsels. Overbelasting van hwas en rioleringsstelsels kan bij dit daksysteem niet meer voorkomen, aldus de producent. De noviteit is te zien op de BouwRai.

Het buffersysteem is bedoeld voor platte daken met een wortelwerende dakbedekking. Het is opgebouwd met drie componenten: een beschermdoek, een meanderplaat en een speciaal ontwikkeld substraat van sedum, grassen en kruiden.

De 6 centimeter hoge meanderplaat zorgt er door (gepatenteerde) slingerende afvoerkanalen voor dat het water langer in het systeem blijft opgeslagen. De meanderplaat wordt gevuld met het substraat, zodat de totale hoogte 8 centimeter wordt. Het substraat is zo samengesteld dat er de juiste combinatie ontstaat tussen water vasthouden en water afvoeren, meldt Optigroen.

Uit metingen is gebleken dat bij een piekbui van 15 minuten, waarbij 27 liter regenwater op een vierkante meter dak terechtkomt, maar 9 liter water tijdens de bui wordt afgevoerd. Het overige water blijft in het Retentiedaksysteem en wordt later gelijkmatig afgevoerd.

Optigroen laat op de BouwRai ook de OptiCote zien, een gelijkmatige en langwerkende meststof voor dakbegroeiing. Het speciale omhulsel van de meststof reguleert het vrijkomen ervan aan de hand van het vochtgehalte en de warmte op het groendak. Hierdoor spoelen meststoffen niet uit. De meststof werkt negen maanden en kan het gehele jaar door worden toegediend. Het middel zorgt voor een betere dekkingsgraad met minder kans op erosie en onkruid.

De derde noviteit van Optigroen is de OptiSafe-valbeveiliging, een voorziening die inzetbaar is op vegetatiedaken en op geballaste daken. Het systeem bestaat uit een rvs onderplaat met een vooraf bevestigd paaltje met aanhaakvoorziening. Hieroverheen komt een rvs bovenplaat met pinnen die zorgen voor een stroeve ondergrond. Over de bovenplaat zit een veiligheidsvlies van 4 x 4 meter. Dit vlies is trekvast en rot niet. Boven op het veiligheidsvlies komt een belasting van 65 kilogram per vierkante meter dakbegroeiing en/of grind.

Er zijn vier varianten beschikbaar: met geleidekabel, met een enkele aanhaakvoorziening voor groendaken, met een enkele aanhaakvoorziening voor grinddaken en als permanente reling.

BouwRai standnr. 10.113

Reageer op dit artikel