nieuws

Onderzoek: TU-studenten zijn geen nerds

bouwbreed Premium

den haag – Studenten aan technische opleidingen zijn niet alleen slim, maar ook sociaal. Dat blijkt uit een onderzoek van uitgeverij Nobiles Media onder 10.249 studenten aan hbo-instellingen en universiteiten naar hun IQ en EQ.

Het slimst zijn de studenten van de TU Eindhoven, op de voet gevolgd door de Universiteit Twente en de TU Delft. Het hoogste gehalte zelfinzicht en sociale vaardigheden, oftewel Emotioneel Quotient, is te vinden bij de studenten van Nijenrode. Direct daarachter komen de Universiteit Twente en de TU Delft.

In de toptien van de totaalscores staan de technische universiteiten eveneens aan kop: eerst Twente, dan Eindhoven en op de derde plaats Delft.

Paul Rullmann, lid van de Commissie van Bestuur van de TU Delft met als portefeuille Onderwijs, is blij maar in het geheel niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek. “De studies aan de TU zijn absoluut geen nerd-achtige techniekstudies. Het zijn brede opleidingen met volop aandacht voor samenwerking en talenkennis. Het feit dat van onze studenten veel discipline gevraagd wordt, is waarschijnlijk bepalend geweest voor het beeld van de technische student die in zijn eentje met een studieboek in een kamertje zit. En ongetwijfeld lopen er ook studenten rond die wat meer naar binnen gekeerd zijn. Maar in techniek moet je samenwerken en letterlijk van alle markten thuis zijn. We hebben hier zoveel interessante projecten die allemaal een antwoord geven op wat de maatschappij vraagt. In die zin zijn TU-studenten heel maatschappelijk bewust.”

Voor Nobiles zelf, de initiator van het onderzoek, was de uitslag van het onderzoek wél een verrassing. “We wisten wel dat er hele slimme mensen op de technische universiteiten zitten, maar dat ze zo hoog scoren op EQ-gebied, hadden we niet verwacht”, zegt Nadia van der Vlies van Nobiles.

Het vooroordeel van de slimme professor die in zijn eigen wereld leeft, gaat hier dus niet op. “Ik denk dat dit beeld behoorlijk achterhaald is. Veel technische studies worden langzamerhand wel wat meer economisch en bedrijfskundig gemaakt, omdat de markt dit vraagt. Bovendien zijn IQ en EQ gerelateerd. Aan de andere kant: dat iemand een hoog Emotioneel Quotient heeft, wil nog niet zeggen dat diegene zichzelf ook goed kan presenteren en er representatief uitziet. Dat laat de test niet zien.”

Bij de hbo-opleidingen behaalde de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer de hoogste totaalscore, gevolgd door de Christelijke Hogeschool Windesheim en de Fontys Hogescholen.

Reageer op dit artikel