nieuws

Omzetgroei bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels

bouwbreed Premium

voorburg – Bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels hebben in januari goede zaken gedaan. De detailhandel leeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek weer op.

De bouwmarkten moesten zich in 2005 tevreden stellen met een omzetgroei van krap 1 procent. Aan het slot van het jaar trok de vraag aan, waardoor het vierde kwartaal al weer een groei kon laten zien van 5,2 procent. In december steeg de omzet zelfs 6,4 procent. Ook januari mag zich laten zien met een groei van 4,9 procent.

De doe-het-zelfwinkels zagen vorig jaar hun omzetten met 0,7 procent dalen. Later in het jaar verbeterden de verkopen. Zo liet het laatste kwartaal weer 3,3 procent groei zien. December sloten de winkels af met een 3,8 procent toename van de afzet. In januari accelereerde de groei naar 5,6 procent.

De winkels voor consumentenelektronica hebben weinig reden vrolijk terug te zien op 2005. In het jaar werd 2,8 procent minder verkocht dan in 2004. In het laatste kwartaal trad met een stijging van 2,9 procent licht herstel op. De kooplust nam in januari sterk toe en mondde uit in 8,2 procent meer producten over de toonbank.

In de gehele Nederlandse detailhandel tekende zich in januari een omzetstijging af van 5,6 procent. Het groeicijfer geeft een vertekend beeld omdat de maand meer koopdagen had dan dezelfde periode in 2004. Gecorrigeerd blijft een toename over van 2,8 procent. Wie nog verder inzoomt op de getallen ontdekt dat de groei vooral een kwestie is van volume. Zo slaagden de non-foodwinkels hun omzetten in januari met 6,9 procent te verbeteren maar incasseerden ze bovendien een prijsdaling van 0,6 procent.

Reageer op dit artikel