nieuws

Nijmegenaars willen herbouw donjon Middelburger net zo verdeeld over theater als politiek

bouwbreed Premium

nijmegen – Als het aan de Nijmeegse bevolking ligt, wordt de middeleeuwse donjon op het Valkhof herbouwd. Zestig procent van de inwoners stemde dinsdag tijdens een referendum voor de bouw van de bijna 50 meter hoge burchttoren.

Ondanks de positieve uitslag is het nog maar de vraag of herbouw van de donjon ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Rijk, provincie en gemeente moeten hun goedkeuring aan de plannen geven. Hoe de toren eruit komt te zien, is nog niet bekend. Wel is zeker dat de gemeente er zelf geen geld in steekt, de toren met authentiek materiaal wordt gebouwd en voor het publiek toegankelijk moet zijn.

De levensgrote replica van steigermateriaal – die nu Nijmegen siert – blijft voorlopig staan. Bouwbedrijven uit Nijmegen en omstreken gaven de tijdelijke replica vorig jaar cadeau aan de stad, die haar 2000-jarig bestaan vierde. Sindsdien is de discussie over herbouw van het middeleeuwse bouwwerk opgelaaid. Keizer Frederik Barbarossa bouwde in 1152 de Valkhofburcht, op de palts van Karel de Grote. De donjon, de kern van de burcht, bleef tot de sloop in 1795 het aanzicht van de stad bepalen.

De replica is gebouwd door Jako Materieeldienst uit Malden, die samen met lokale en regionale aannemers verenigd is in het NVOB Cultuurfonds. Dit ondernemersplatform zet zich in voor Nijmeegse bouwprojecten in de toekomst, met het oog op het verleden. Jeroen Jansen, directeur van Jako Materieeldienst, hoopt dat de donjon wordt herbouwt, omdat “het een aanwinst voor de stad is”.

Tegenstanders vrezen dat het Valkhofpark, een van de oudste stadsparken van Nederland, wordt aangetast en dat er nauwelijks ruimte overblijft voor andere evenementen in het park. Bovendien is het Valkhof rijksmonument.

De lokale en regionale bouwers zullen zeker profiteren van de positieve uitslag van het referendum, want met de gemeente is afgesproken dat een eventuele herbouw van de donjon door het NVOB Cultuurfonds wordt uitgevoerd.

middelburg – Evenals Nijmegen hield ook Middelburg een raadgevend referendum. In laatstgenoemde stad ging het over de plek voor een nieuw theater.

Als het aan veel Middelburgers ligt, komt er helemaal geen nieuw theater. In het zogeheten burgeradvies dat ook Middelburg tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen hield, kwam opknappen van de huidige schouwburg aan het Molenwater als favoriete optie uit de bus met 29,2 procent van de stemmen. Dat is verreweg de goedkoopste en snelst te realiseren variant.

Of dat advies wordt overgenomen, is nog niet duidelijk, want het verschil tussen de vijf voorgelegde varianten is niet zo groot als de oude raad had bepaald. Ook doorbouwen aan de Zuidsingel scoort hoog met 24,9 procent. Op die plek wilde de raad aanvankelijk bouwen, maar zag daar afgelopen najaar vanaf na problemen met de bouwput. Inmiddels staat de bouwput al een jaar vol water. Een nieuw theater buiten het centrum in wijk Mortiere kreeg 23,2 procent van de stemmen, nieuwbouw op de plek van het huidige miniatuur Walcheren 15,6 procent en nieuwbouw op de plek van de huidige schouwburg 7,1 procent.

Inmiddels hebben zo�n zestig gedupeerde omwonenden van de bouwput aan de Zuidsingel een schaderegeling ontvangen, waarvoor Middelburg 6 ton heeft uitgetrokken. Als ze het niet eens zijn met de taxatie van de gemeente kunnen ze zelf een second opinion laten uitvoeren door een registerschade-expert.

Reageer op dit artikel