nieuws

Nieuwe opleiding bouwmanagement Hogeschool Zuyd

bouwbreed

maastricht – De faculteit bouw van de Hogeschool Zuyd gaat samen met Bouwend Nederland, Fundeon en de stichting BouwTalent beginnen een nieuwe hbo-opleiding bouwmanagement.

Het is de bedoeling dat in september tussen de 10 en 25 studenten van start gaan met deze managersopleiding die zich specifiek op de bouw richt. “Deze opleiding is de duale variant van Bouwtechnische Bedrijfskunde”, zo blijkt uit een toelichting. Dat wil zeggen dat de deelnemers hun studie combineren met een baan. “Kenmerkend is de relatie tussen techniek, organisatiekunde, economie en bouwmanagement.”

De opleiding richt zich op personeel van onder meer aannemers, architecten- en adviesbureau�s, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Wie een relevante mbo-opleiding heeft en minimaal vijf jaar ervaring kan zich inschrijven voor de complete opleiding of voor losse modules. Daarna kunnen ze in twee jaar het bachelordiploma halen. Gediplomeerden kunnen vervolgens een masterstudie volgen. Wie zich beperkt tot een losse module, krijgt een certificaat van de Hogeschool Zuyd.

De sector verwacht binnen enkele jaren grote tekorten aan hoger- en middenkaderpersoneel. Daarom is enkele jaren geleden BouwTalent opgericht. Deze organisatie, waarin werkgevers en onderwijs samenwerken, beoogt de instroom van hoger en middelbaar opgeleid personeel te stimuleren en tegelijkertijd de uitstroom naar andere branches te verkleinen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een combinatie van werken en studeren. De deelnemers maken kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de bouw- en infrasectoren. Het doel is om de opleiding zoveel mogelijk af te stemmen op de specifieke wensen van de deelnemers. Daarnaast hebben de werkgevers invloed op wat hun medewerkers leren.

De Hogeschool Zuyd heeft vestigingen in Maastricht, Heerlen en Sittard.

Reageer op dit artikel