nieuws

Nieuw zorgstelsel drama voor zzper

bouwbreed

den haag – Zelfstandigen zonder personeel (zzpers) komen massaal in de knel door veranderingen in het zorgstelsel en de regels voor arbeidsongeschikten. De problemen spelen zowel in de bouw als in andere sectoren. Dat maken ondernemersorganisatie MKB Nederland en vakbond FNV bekend.

Een kwart van de kleine zelfstandigen met een gezondheidsprobleem krijgt geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. De verzekeraars weigeren hen, stelt de vakbond, die zich baseert op een enquête van TNO onder 150 kleine zelfstandigen. Van de tien zzp�ers met een zwakke gezondheid, hebben er negen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Bouwvakker is fysiek een van de zwaarste beroepen”, aldus R. Otten die optreedt als woordvoerder van FNV ZBo, de vakorganisatie voor zzp�ers in de bouw. “Kleine zelfstandigen in de bouw hebben het daarom zwaar te verduren.” Hoeveel zelfstandige bouwvakkers onverzekerd rondlopen kan hij niet zeggen. “Voor ons komt dit trouwens niet overwacht”, aldus Otten. “We hebben een paar jaar geleden al aan de bel getrokken toen de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zelfstandigen (Waz) werd afgeschaft.”

Onbetaalbaar

Bovendien blijkt dat ook veel gezonde kleine zelfstandigen geen verzekering afsluiten. Gerekend over alle bedrijfstakken, mist de helft van alle 400.000 zzp�ers een polis. “Weigeringen, uitsluitingen en hoge premies maken voor de meeste zelfstandigen een goede verzekering onbereikbaar of onbetaalbaar”, stelt de FNV. Voor gezonde mensen kost de polis in de praktijk maandelijks 250 euro.

C. Vreeke van Bouwconnect, de coöperatie van zzp�ers, herkent de problemen. De organisatie, waarvan Vreeke een van de initiatiefnemers is, behartigt de belangen van aangesloten eenmansbedrijven onder meer door collectieve verzekeringen af te sluiten. “Wij horen geregeld van mensen dat ze worden geweigerd of dat verzekeringen erg duur zijn. Inmiddels hebben we contact gelegd met verzekeraars om zulke knelpunten op te lossen. De onderhandelingen daarover zijn in volle gang.”

Eenmansbedrijfjes zijn sinds anderhalf jaar zelf verantwoordelijk voor hun verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. In 2004 schafte het kabinet de Waz af. Volgens de FNV zijn er geen goede alternatieven, en dat terwijl het kabinet het zelfstandig ondernemerschap een goede uitweg uit de werkloosheid vindt.

Ook de Tweede Kamer is kritisch. Een meerderheid van CDA en PvdA maakt zich zorgen om het aantal mensen dat onverzekerd rondloopt. “We gingen akkoord met de afschaffing van de Waz onder de voorwaarde dat iedereen een aanbod kreeg. Daarin zijn we teleurgesteld”, aldus CDA-kamerlid Verburg. De SP pleit voor een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid met acceptatieplicht.

Reageer op dit artikel