nieuws

Metaalunie wil ontslagrecht jongeren afschaffen

bouwbreed

den haag – De ontslagbescherming voor werkloze jongeren tot 23 jaar moet volgens de Koninklijke Metaalunie twee jaar lang worden afgeschaft. Daarna moet worden onderzocht of het opheffen van de ontslagbescherming leidt tot minder jeugdwerkloosheid.

“Deze proef voor werkloze jongeren tot 23 jaar sluit nauw aan bij het voorstel voor een no-risk polis (geen wao-premie en geen doorbetaling bij ziekte) van de Taskforce Jeugdwerkloosheid”, zo licht de werkgeversorganisatie toe. “Doel is hen aan een baan te helpen door de drempel om aan de slag te komen, weg te nemen.”

Volgens de Metaalunie moet de proef met de no-risk polis worden uitgebreid. De organisatie verwacht dat jongeren eerder aan de slag komen als ze zonder problemen ook weer ontslagen kunnen worden.

“Deze maatregel in combinatie met een aantrekkende economie, kan een vliegwieleffect hebben. Bovendien lopen de jongeren in deze proef geen enkel risico. Het enige risico is terugvallen in de bijstandsuitkering, maar die hadden zij toch al”, aldus de Metaalunie.

De organisatie sluit met het voorstel aan op de gebeurtenissen in Frankrijk. Daar wil de regering de jeugdwerkloosheid aanpakken door de ontslagregels aan de kant te zetten. In Frankrijk heeft het voorstel tot enorme problemen geleid.

Reageer op dit artikel