nieuws

Licht herstel Draka door scherpe bijsturing

bouwbreed

amsterdam – Scherp bijsturen heeft Draka weer in de zwarte cijfers gebracht. De kabelproducent boekte na de 9 miljoen euro verlies in 2004 vorig jaar weer een bescheiden winst van 4,4 miljoen euro.

“Draka heeft belangrijke stappen gezet op weg naar het realiseren van onze strategische doelstellingen voor 2007”, zegt bestuursvoorzitter Garo Artinian. “Het jaar 2005 kan worden gekenschetst als het jaar waarin de noodzakelijke organisatorische veranderingen zijn doorgevoerd”.

Draka zette vorig jaar een omzet neer van 1,9 miljard euro. Het volume van de activiteiten ligt 11,5 procent boven het niveau in 2004. De belangrijkste impuls achter de toename van de omzet vormen de prijsstijgingen van de grondstoffen. Zo werd bijvoorbeeld het koper 28,9 procent duurder.

De onderneming Cableteq, specialist in laagspanningskabels, zag haar omzet met 7,6 procent stijgen tot 1,4 miljard euro. De groei werd gerealiseerd ondanks het sluiten van de fabriek in de Britse stad Leeds en saneringen in Nederland. Voor de aanpassingen, die vanaf 2006 jaarlijks 15 miljoen euro moeten opleveren, is 23 miljoen euro opzijgezet. De onderneming realiseerde een winst van 57,7 miljoen euro.

De markt voor lage spanningskabels liet vorig jaar een lichte groei zien. De prijzen stonden echter zwaar onder druk. In het segment vuurbestendige kabels groeide het marktaandeel. Internationaal groeide de divisie door de opening van verkoopkantoren in Australië en Indonesië. De kansen in zowel de Verenigde Staten als Azië worden als gunstig ingeschat.

Door nadruk te leggen op duurzame energie, mijnbouw en kranen slaagde de divisie Rubber Kabel erin zijn marktpositie te verbeteren. Onder de naam Drakaflex Sun kwam een nieuwe productlijn tot stand voor de markt van zonne-energie.

Draka�s onderneming voor communicatiekabels Comteq liep andermaal tegen een negatief bedrijfsresultaat aan. Na de 16,2 miljoen van 2004 nam het bedrijf dit keer een verlies voor lief van 7,6 miljoen euro. De omzet steeg met bijna een kwart naar 498,8 miljoen euro.

Comteq kon profiteren van de aantrekkende markt voor glasvezelkabels, die met zo�n 13 procent toenam tot 66 miljoen kilometer kabels. De groei komt vooral van grootschalige projecten om woningen op het glasvezelnet aan te sluiten, zowel in de USA als in enkele Europese landen.

Draka is met 65 werkmaatschappijen actief in 26 landen, verspreid over vier continenten. De onderneming telt 8400 medewerkers.

Reageer op dit artikel