nieuws

Liberalen hebben maling aan Verdrag van Malta

bouwbreed Premium

den haag – De VVD heeft deze week vriend en vijand verbijsterd door zijn steun voor het Verdrag van Malta in te trekken. Wat de VVD betreft lapt Nederland het in 1992 gesloten Europese verdrag, waardoor projectontwikkelaars opdraaien voor de kosten van archeologisch onderzoek, alsnog aan zijn laars.

De Tweede Kamer besprak dinsdag de Archeologiewet waarmee staatssecretaris Van der Laan (cultuur) veertien jaar na dato invulling wil geven aan het verdrag van Malta, ook wel het verdrag van Valletta genaamd. Uit de Europese afspraken vloeit voort dat het in Nederland wettelijk verplicht wordt voorafgaand aan bodemverstorende ingrepen onderzoek te verrichten naar de aanwezigheid van archeologisch erfgoed. Uitgangspunt daarbij is dat de verstoorder (projectontwikkelaar of particulier) de archeologische (meer)kosten betaalt. Als de kosten erg hoog oplopen, kunnen ontwikkelaars een beroep doen op een schadevergoeding van het Rijk. Van der Laan heeft daarvoor 10 miljoen euro gereserveerd.

De VVD gaf vorige week bij monde van fractiespecialist Annette Nijs nog te kennen in grote lijnen akkoord te gaan met het voorstel. Geheel onverwacht trok Nijs tijdens het kamerdebat de steun van de VVD alsnog in. Volgens de liberalen is het uitgangspunt dat de bodemverstoorder opdraait voor de kosten verkeerd. De ontdekker en opgraver verdienen juist een beloning, aldus Nijs, die later in een toelichting aangaf dat VVD schoon genoeg heeft van de diverse Europese richtlijnen die de ontwikkeling in Nederland belemmeren.

De opstelling van de VVD leidde dinsdag in het debat tot grote consternatie. Aan de behandeling van het wetsvoorstel is jarenlang overleg tussen politiek Den Haag en ontwikkelaars en gemeenten voorafgegaan waaraan ook de VVD-fractie heeft bijgedragen.

Onverstandig

“Het is alsof de bruidegom al bij het altaar staat en de bruid niet komt opdagen”, schetste PvdA-kamerlid Lia Roefs.

“Ik ben stomverbaasd”, reageerde CDA-kamerlid Nicolien van Vroonhoven. Het CDA vindt het “superonverstandig” van de liberalen om internationale afspraken niet na te komen. “Wij vinden ook dat er aan het verdrag van Valletta veel haken en ogen zitten. Maar de bottomline klopt. De VVD wil nu eigenlijk alleen maar een ad hoc archeologisch beleid.” Ook staatssecretaris Van der Laan stak haar verbazing niet onder stoelen of banken. De staatssecretaris, die vandaag in parlement reageert, liet gisteren via haar woordvoerster weten “erg verrast” te zijn, maar rekent erop dat haar voorstel ook zonder steun van de liberalen wordt aanvaard door een kamermeerderheid.

Gevraagd om een reactie kan Neprom-directeur Jan Fokkema een lachsalvo niet onderdrukken. Terugkomen op het verdrag is volgen hem niet realistisch. Hij wil de stellingname van de VVD zo interpreteren dat de rekening van de archeologische kosten niet volledig op het bordje komen van ontwikkelaars en particulieren. De ontwikkelaars rekenen erop dat de VVD zich daar nu voor inzet.

Reageer op dit artikel