nieuws

Leiden Centraal loopt vertraging op

bouwbreed

leiden – Het Leiden Centraal Project (LCP) loopt vertraging op. De onderhandelingen met projectontwikkelaars kosten veel tijd en de fijnstofproblematiek gooit roet in het eten. Verder is de kantorenmarkt momenteel moeilijk, laten de oplossingen voor parkeerproblemen op zich wachten en verlopen onderhandelingen over kantoren en financiën moeizaam.

Diverse projecten zijn in het tien jaar lopende project inmiddels gerealiseerd. Zo zijn onder meer de autotunnel onder de Stationsweg en de Joop Walenkamptunnel klaar, is de nieuwbouw van het station afgerond, het SVB-gebouw opgeleverd en zijnde Stationsweg taxistandplaats en het plein aan de stadszijde heringericht. De gemeente onderhandelt nog met de Rabobank over nieuwbouw van de Stationsweg 35. Het beeldbepalende pand blijft behouden en wordt ingepakt in een glazen serre. Op de begane grond komt een grand café met een terras. De bank krijgt een uiteraard een nieuwe vestiging en verder komen er kantoren. De bouw wordt in 2007 verwacht.

Op Stationsplein 38-44 komen negentig appartementen, winkels een volgt een herinrichting van het binnenterrein. Dura Vermeer gaat er medio 2007 aan de slag.

Op de zogenoemde Trafolocatie op de hoek van het Stationsweg komt, als de procedures gunstig verlopen, een grote bioscoop, een discotheek en kantoren. De bouw van de bioscoop kan eind van dit jaar beginnen.

De fietsenstalling onder het Alphens Perron. Het perron aan de stadszijde, wordt nog dit jaar vernieuwd. Aan de andere kant van het station komt tegen het station aan de nieuwbouw van het ROC. Het gaat om 40.000 vierkante meter vloeroppervlakte en een parkeergarage voor driehonderd auto en duizend fietsen. De bouw begint naar verwachting dit najaar. Op het plein aan de Bargelaan wordt een fietsenstalling neergezet, die plaats biedt aan 2200 fietsen. De financiering gebeurt met subsidies van het ministerie. Ook bij het LUMC komt extra stalling voor 1800 fietsen. Als sluitstuk krijgt de Bargelaan zijn definitieve vorm, inclusief een rotonde. Als het allemaal lukt, moeten de plannen in 2010 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel