nieuws

Leiden besteedt 700 miljoen aan stedelijke vernieuwing

bouwbreed

LEIDEN – B en W van Leiden start een van de omvangrijkste stedelijke vernieuwingsoperaties in de geschiedenis van de stad. De totale investering in de herstructurering bedraagt zon 700 miljoen euro.

De operatie bestaat uit een reeks projecten, waarvan de meeste in Leiden-Noord. Zo wordt het terrein van de Groenoordhallen herontwikkeld en krijgt een woon- en kantoorbestemming. De Willem de Zwijgerlaan krijgt een nieuw profiel en twee overkluizingen om de barrièrewerking van de weg tegen te gaan. De weg moeten veranderen in een �hoogwaardige binnenstedelijke boulevard�. Daarnaast moet het Kooiplein een nieuw centrum worden voor Leiden-Noord, met een concentratie van detailhandel en zorgvoorzieningen.

De herstructurering levert 2150 nieuwbouwwoningen op. Verder voorziet het plan in 4700 vierkante meter winkeloppervlak, zo�n 39000 vierkante meter bedrijfs- en kantoorruimte en 6000 vierkante meter woon- en werkvoorzieningen.

Afhankelijk van de besluitvorming denkt de gemeente dat de werkzaamheden in 2008 kunnen starten. In 2012 moeten de Willem de Zwijgerlaan en het Groenoordhallenterrein klaar zijn. Volgens de gemeente kan voor het Kooiplein al worden gezocht naar een marktpartij voor het realiseren van het project. De herinrichting van het plein duurt tot 2014.

Het geld voor de vernieuwingsoperatie wordt geïnvesteerd door de verschillende deelnemende partijen, vooral woningbouwverenigingen. Het grootste deel van de projecten is financieel sluitend, maar er is bij de gemeente Leiden nog een tekort van 5,8 miljoen euro voor de realisatie. De gemeente denkt dat door middel van een aantal meevallers het tekort tot het “niveau van een overzienbaar risico” kan worden teruggebracht.

Reageer op dit artikel