nieuws

Kennis aangepast bouwen digitaal gebundeld

bouwbreed

groningen – Bouwers en projectontwikkelaars houden nog te weinig rekening met de behoeften van ouderen, gehandicapten en mensen met andere (tijdelijke) beperkingen.

Dat vindt stichting KITTZ, die in opdracht van gemeenten en woningcorporaties woningen kritisch beoordeelt op gebruiksvriendelijkheid. De stichting heeft haar kennis en informatie op het gebied van zelfredzaam wonen gebundeld op www.aangepastbouwen.nl.

“Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en daarbij zo min mogelijk belemmeringen tegenkomen”, licht Déliena de Vries van KITTZ toe. “Drempels zijn niet alleen voor mensen in rolstoelen een probleem, maar ook voor bijvoorbeeld kinderwagens. Wij proberen projectontwikkelaars, architecten en aannemers bewust te maken van het grote aantal beperkingen dat veel huizen bevat, zodat ze dat mee kunnen nemen in hun ontwerpen.”

Flexibel bouwen is daarbij het sleutelwoord. “Ideaal is om een huis zodanig te construeren dat het later heel makkelijk aangepast kan worden. Is de muur van de douche stevig genoeg voor een douchestoel? Zijn de muren in de woonkamer flexibel genoeg om later eventueel afgebroken te kunnen worden?”

Slimmer bouwen

Aangepastbouwen.nl bevat bouwoplossingen voor het verhogen van de zelfredzaamheid en het zelfstandig wonen, vanuit het perspectief van de Wet voorziening gehandicapten (Wvg). Deze informatie is niet alleen bedoeld voor beroepspartijen, maar ook voor mensen met een handicap. Hoewel in het Bouwbesluit al meer aandacht is voor hindernissen in woningen en gebouwen, voorkomt het nog lang niet alle problemen waar menen tegenaan lopen, vindt De Vries. “Badkamers zijn onder meer vaak te klein en schakelaars of ramen zitten te hoog. Het zou zoveel beter zijn als hier al bij de ontwikkeling van woningen rekening mee wordt gehouden. Het gaat niet om groter bouwen, maar om slimmer bouwen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels