nieuws

Kanteel veilig dankzij tijdelijke constructie

bouwbreed

almere – Woontoren Het Kanteel in het nieuwe Stadshart is veilig dankzij de tijdelijke maatregel in de vorm van stempels. Dat concludeert de gemeente Almere naar aanleiding van het onderzoek van professor J. Vambersky van onderzoeksbureau Corsmit uit Rijswijk.

De hulpconstructie wordt voorlopig nog niet weggehaald, stelt woordvoerder Peter Spek van de gemeente Almere. “Wel is het mogelijk dat de tijdelijke constructie op een later tijdstip wordt vervangen door een permanente.”

Het onderzoeksrapport, dat bij het ter perse gaan van deze krant nog niet was vrijgegeven, beschrijft de onderdelen van het constructieproces die aanleiding gaven tot de noodmaatregelen bij het Kanteel. Vorige week besloot de gemeente Almere de opening van het Stadscentrum tot een nader te bepalen moment uit te stellen, omdat zij, ondanks de maatregelen die Almere Hart CV had getroffen, de veiligheid van het centrum niet kon garanderen. “Tijdens het bouwproces zijn door winkeliers allerlei aanpassingen gedaan, zoals roltrappen. Dat heeft gevolgen gehad voor het totale gebouw”, zegt Spek. Naar de veiligheid van de totale constructie van de Citadel, waarvan het Kanteel deel uitmaakt, doet TNO op dit moment onderzoek. Hoewel dit enkele maanden in beslag kan nemen, gaat de officiële opening van het Stadshart op 22 april zonder meer door, belooft Spek.

Stomverbaasd

Binnen de gemeente Almere was al maanden bekend dat er problemen waren rond de constructie van het Kanteel. De gemeenteraad is hier echter nooit over geïnformeerd, weet GroenLinks gemeenteraadslid Ruud Pet. Hij is lid van de Volggroep Stadscentrum, in juni vorig jaar in het leven geroepen om grote bouwprojecten in de stad intensief te volgen. “Zelfs deze volggroep wist van niets over de perikelen rond de constructiefouten. Ik was stomverbaasd toen de fractievoorzitters vorige week donderdag van burgemeester Jorritsma en wethouder Smeeman van Beheer te horen kregen dat er wat tegenslagen waren, en dat het centrum wellicht niet op tijd open kon gaan. We wisten niet beter dan dat het allemaal goed liep met het Stadshart. Het college had ons in een veel eerder stadium moeten vertellen dat dit niet zo was.”

Reageer op dit artikel