nieuws

Imtech presteert goed maar kan nog beter

bouwbreed

amsterdam – Imtech heeft vorig jaar de nettowinst met 15 procent zien toenemen tot 50,8 miljoen euro. De omzet kwam 18 procent hoger uit op bijna 2,4 miljard euro.

De uitstekende resultaten werden geboekt in een jaar dat het marktherstel zich nog niet volledig had doorgezet. Van der Bruggen verwacht dat dit jaar wel alle seinen op groen komen te staan, en dus liggen voor de technisch dienstverlener nog betere prestaties in het verschiet, aldus de bestuursvoorzitter.

Van der Bruggen rekent voor 2006 op een autonome groei van het bedrijfsresultaat van meer dan 3 procent. De brutomarge moet bovendien snel naar boven de 5 procent en misschien zelfs wel richting de 10 procent.

“Bij goede marktomstandigheden moet dat lukken”, aldus de topman. “Afgelopen jaar zaten we op 4,1 procent, terwijl Nederland nog niet op zijn oude niveau zat en sommige markten in Duitsland ook nog niet. Of we dit jaar al een marge van 5 à 6 procent kunnen halen, weet ik niet. Op termijn moeten we daar wel naar toe.”

De orderportefeuille van bijna 2,4 miljard euro geeft alle reden tot optimisme. In Duitsland wist Imtech in een jaar tijd zelfs voor meer dan een miljard euro aan orders binnen te halen, een record.

Imtech verwacht komende jaren te kunnen profiteren van de toegenomen vraag naar veiligheidsdiensten. Ook speelt het Kyoto-verdrag het bedrijf in de kaart. Om te komen tot minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen zullen olieconcerns wereldwijd fors gaan investeren, aldus Van der Bruggen.

In Nederland pikt Imtech een graantje mee van de investeringen in het spoor- en wegennet, dat met achterstallig onderhoud kampt. In Engeland ruikt de technisch dienstverlener zijn kansen vooral in en rond Londen, waar voor 3 miljard euro aan investeringen op stapel staan in verband met de Olympische Spelen van 2010.

Van der Bruggen liet gisteren weten geen interesse te hebben in Stork�s installatieonderdeel WorkSphere. “We hebben in Nederland al een sterke positie in de utiliteitsmarkt. Uitbreiding zoeken we liever in het buitenland. Met name in Spanje en Engeland zijn we nog niet klaar”, zei hij.

Stork zette de afdeling eerder dit jaar in de etalage. Van der Bruggen ziet bouwbedrijven BAM en Heijmans eerder met het onderdeel aan de haal gaan. “Heijmans kocht al eerder de infrapoot van Stork, dus wie weet. Maar misschien zijn er ook wel investeringsbedrijven die belangstelling hebben, ik weet het niet.”

Imtech wil in 2008 uitkomen op een omzet van rond de 3 miljard euro. Om dat te bereiken zal het concern nog een aantal overnames moeten doen, waarbij het vizier gericht staat op Engeland en Spanje. “Er lopen diverse gesprekken, maar voor een overname zijn altijd twee partijen nodig. Het zou me echter tegenvallen als we dit jaar niet een of twee keer scoren.”

Reageer op dit artikel