nieuws

Importeur China groeit in rol van staalexporteur

bouwbreed

den haag – De internationale staalproductie is in de eerste twee maanden van het jaar met 4,1 procent toegenomen tot 184 miljoen ton. Bijna een derde van het volume komt uit China.

Hoewel vorig jaar de wereldproductie met 5,9 procent steeg, is de staalhonger nog steeds niet gestild. De Chinezen breidden in 2005 hun productie met een kwart uit. Daardoor veranderde het land van een gretige importeur in een reusachtige exporteur.

Voor specialiteiten zoals vlak- en edelstaal is China nog steeds op importen aangewezen.

Uit Europa�s grootste productiegebied Duitsland kwam vorig jaar 4 procent minder staal. De neergang was een reactie op de ongewoon snelle stijging in 2004. Het gas terug nemen pakte bij de Duitsers financieel gezien niet slecht uit. De bezettingsgraad kwam boven het langjarig gemiddelde en de winsten stegen. Met 7,1 miljoen ton daalde de Duitse productie in de eerste twee maanden van het jaar nogmaals met 6,7 procent.

De productie in de 25 landen van de Europese Unie nam in januari en februari met 2,8 procent af tot 31,2 miljoen ton. De scherpste dalingen zijn te zien in België (19,1 procent) en Oostenrijk (10,6 procent). Frankrijk – met 3,4 miljoen de derde producent in Europa – leverde 1,3 procent in. Nummer twee Italië (5 miljoen ton) stookte daarentegen de ovens 1,4 procent hoger op. Groot-Brittannië verhoogde de productie met 3,5 procent tot 2,2 miljoen ton. Nederland noteert 1,9 procent groei en bracht 1,2 miljoen staal op de markt.

Verreweg de grootste bedrijvigheid heerst in Azië. De relatief kleine producenten in het Midden-Oosten pakten, vooral dankzij Iran, een groei van 3,4 procent mee. Indrukwekkend zijn de schijnbaar onstuitbare ontwikkelingen in het Verre Oosten.

China maakte in de eerste twee maanden van het jaar een sprong voorwaarts ter grootte van 8,5 miljoen ton, meer dan heel Duitsland kan opbrengen. Naast de 59,7 miljoen ton staal van China staan de ook al niet misselijke 18,3 miljoen ton van Japan, de 6,8 miljoen ton van India en de 7,6 miljoen ton uit Zuid-Korea. Taiwan zakte opmerkelijk genoeg 9,8 procent terug naar het niveau van 2,9 miljoen ton.

De productie in Rusland stabiliseerde zich in de eerste twee maanden van dit jaar op 10,4 miljoen ton. Buurland Oekraïne meldt een lichte daling tot 6,4 miljoen ton. De Verenigde Staten slikte een verlies van 3,2 procent en kwam uit bij 15,4 miljoen ton. Ook Canada (2,4 miljoen ton) en Mexico (2,9 miljoen ton) leverden enkele procenten in. Het belangrijke Zuid-Amerikaanse staalland Brazilië verminderde de productie met 9,1 procent tot 4,7 miljoen ton.

Reageer op dit artikel