nieuws

Het duurt altijd even voordat de Bouwbeurs echt op gang komt

bouwbreed Premium

den bosch – Op de Bouwbeurs Zuid-Nederland staat een groepje mannen bij de stand van Maya Dijkstra. Een paneel waarop een soort Tarotkaarten zijn geplakt, dobbelstenen en veelkleurige ganzenborden wekken de indruk dat op het zakenevenement een waarzegster is neergestreken.

Dat blijkt een vergissing. Dijkstra is de vrouw achter Dutch Reality Games. Ze brengt een relatiegeschenk aan de man, namelijk Huizenjacht. “Een tactisch handelsspel voor de hele familie”, staat in de folder die ze uitdeelt.

Daarmee is Dijkstra een buitenbeentje op de Bouwbeurs Zuid-Nederland. De handel in presentjes lijkt de bouwkermis nog niet te hebben ontdekt. Vrijwel alle standhouders bieden producten of diensten aan voor de bouw of verwante sectoren. Van hoogwerkers tot bakstenen. Van verf tot op de aannemerij gerichte software.

Wie stilhoudt bij een kraam of zijn hand uitsteekt om een boekje te pakken, wordt meestal direct aangesproken door een van de vele vertegenwoordigers. Geroutineerd geven ze uitleg over hun produkten en diensten. “Alstublieft, neem een informatiepakket mee!”

Voor Dijkstra is het de eerste keer dat ze op de Bouwbeurs staat, vertelt ze nadat ze enkele bezoekers glimlachend tekst en uitleg heeft gegeven. “Dit spel is een uit de hand gelopen hobby. Nog niet zo lang geleden heb ik een woning gekocht en mijn ervaringen met de jacht op een huis heb ik in dit spel verwerkt. Het kopen van bouwgrond, vergunningen, werkzaamheden aan het dak, alles zit er in.” Bouwfraude? Ze schudt haar hoofd. “Dat niet, maar ik heb er wel een beunhaas in verwerkt.” De belangstelling valt allerminst tegen. De bouwbeurs is slechts enkele uren jong als Dijkstra verschillende aannemers voor haar spel heeft gestrikt.

Archeologie

Minder succesvol is Ilse Schuuring, hoofd vondstverwerking van ACVU-HBS, het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De bezoekers lopen ongeïnteresseerd langs het paviljoen waar ze een lezing geeft over het belang van archeologie voor de bouw. Een wervend praatje en een glimlach, blijken onvoldoende om de tent vol te krijgen. Schuuring benadrukt dat de diensten van haar bedrijf toch echt niet zonder belang zijn. “Ik verwacht dat de interim regelgeving die nu nog van kracht is, dit jaar wordt vervangen door een definitieve wet. Die zal aannemers verplichten archeologisch onderzoek te doen voordat ze gaan bouwen. En dan moeten ze natuurlijk wel weten wie ze daarvoor kunnen inhuren.”

Nou ja, troost ze zichzelf, het is pas maandag en de Bouwbeurs duurt nog tot en met donderdag. Er gaat inderdaad wat tijd overheen voordat de bouwbeurs op gang komt, bevestigen andere standhouders. Tot het zover is, perfectioneren medewerkers hun kramen, schikken informatiemateriaal of lopen langs de gangpaden om te kijken hoe de concurrentie de aandacht probeert trekken. “We zijn hier tot vanavond tien uur”, zegt W. Coenradie. Hij is directeur van een landmetersbedrijf en heeft zijn stand ingericht als bruin café. “De kroeg is de plek waar je elkaar ontmoet”, legt hij uit. “Daarom staan we met deze stand op dit soort evenementen.” Met een hoofdknik naar enkele mannen die aan de bar een praatje maken: “Je ziet �t werkt. Ik verwacht dat het straks hartstikke druk gaat worden.”

Reageer op dit artikel