nieuws

Heijmans gaat Ikea Concept Center afbouwen

bouwbreed Premium

DELFT – Heijmans gaat het Ikea Concept Center in Delft afbouwen. Het Zweedse meubelbedrijf en de Brabantse bouwer hebben een letter of intent getekend waarin staat dat Heijmans het meer dan 70 miljoen kostende werk gaat afmaken. Op korte termijn worden de handtekeningen onder het definitieve contract gezet.

Eind januari ontbond Ikea het contract met bouwer Aan de Stegge na een voortdurend conflict tussen het bouwbedrijf en het bouwmanagement. Ikea beschuldigde Aan de Stegge van het niet nakomen van deadlines en de slechte kwaliteit van geleverde vloeren en staalconstructies. Aan de Stegge op zijn beurt schoof het bouwmanagement de zwartepiet toe omdat “bestekken om de haverklap werden gewijzigd en aangepast”. Na het eenzijdig ontbinden van het contract kondigde Aan de Stegge juridische stappen tegen de Zweden aan. Door de ruzie is de voorbeeldwinkel van het Zweedse concern nog steeds niet af. De bijbehorende parkeergarage had al in augustus van het vorig jaar klaar moeten zijn.

Gisteren werd bekend dat Heijmans de klus nu gaat klaren. In het weekeinde tekenden de bouwer en Ikea een letter of intent, in de komende dagen zullen de definitieve contracten worden ondertekend. Juristen buigen zich op dit moment over de precieze teksten, die volgens een Ikea-woordvoerder “door het verleden wat lastiger in elkaar steken dan normaal”.

Heijmans heeft inmiddels al een directiekeet naast de Ikea-vestiging in Delft opgetrokken. “Hun bouwvakkers doen onderzoek naar wat er nog precies moet gebeuren en wat er opnieuw moet”, stelt dezelfde woordvoerder.

Het bouwbedrijf zelf is voorzichtiger. Pieter van Nuenen van Heijmans: “We zijn in gesprek, maar de zaken liggen te gevoelig om er nu al mee naar buiten te treden. We hopen natuurlijk wel op de opdracht.”

Naast het woonwarenhuis komt ook nog een hotel. Ikea tekende dinsdag een overeenkomst met hotelketen Golden Tulip Hospitality Group. In het hotel, dat eind 2007 de deuren moet openen, worden internationale deelnemers aan Ikea-trainingsprogramma�s ondergebracht die in het naastgelegen Concept Center een opleiding volgen. Beide partijen verwachten dat een kwart van de 140 hotelkamers permanent bezet wordt door trainees. Ikea wordt eigenaar van het nieuwe hotel, het management wordt gedaan door Golden Tulip.

Reageer op dit artikel