nieuws

Geen vooruitgang in wederopbouw New Orleans

bouwbreed

new orleans – Staatssecretaris Schultz (water) heeft zeer grote twijfels of New Orleans de dijken voor het nieuwe stormseizoen weer klaar heeft. De wederopbouw van de stad verloopt slecht.

Hoewel de Army Corps of Engineers (USACE) volgens Schultz hard werkt om de deadline te halen, zijn ze nog lang niet klaar.

Dat zei de staatssecretaris vrijdagavond (lokale tijd) in New Orleans tegen Cobouw. “Het ziet er niet goed uit. Als het ze al lukt om de dijken op tijd klaar te krijgen, zal het van een dusdanig basisniveau zijn dat een grote storm van categorie 3 er doorheen zal breken”, aldus de staatssecretaris. Vanaf 1 juni begint het stormseizoen langs de golf van Mexico. Vorig jaar raasden de orkanen Katrina en Rita door de staat Louisiana en richtten verwoestende schade aan. Ruim duizend mensen kwamen om en minstens zoveel worden nog vermist. Vrijdag werd nog een klein meisje van zes jaar oud gevonden tussen het puin.

Schultz was vorige week met een kleine delegatie vier dagen in de steden New Orleans en Baton Rouge in de staat Louisiana. Zo sprak ze donderdag en vrijdag met vertegenwoordigers van de Army Corps of Engineers, de evenknie van de Nederlandse Rijkswaterstaat. De USACE – die een samenwerkingsverband heeft met Nederland – is verantwoordelijk voor het herstellen en herbouwen van de dijken. Schultz ziet graag dat de samenwerking wat meer wordt uitgebreid. Maar ze beseft dat het lastig wordt. “De USACE is momenteel erg gesloten. Dat komt omdat ze constant van de bevolking horen dat zij het niet goed doen en dat ze het werk beter aan de Nederlanders kunnen overlaten. Daar worden ze natuurlijk wel een beetje droevig van. Dat kan ik me ook goed voorstellen”, aldus de staatssecretaris.

Feit blijft dat de Nederlandse expertise op watergebied in New Orleans overal bekend is.

De wederopbouw van New Orleans verloopt zeer slecht. En op sommige plekken helemaal niet. Een rondgang door de stad bevestigt dat des te meer. Zeven maanden na de enorme orkanen liggen veel wijken nog in puin. Soms kan er tot aan de horizon worden gekeken naar alleen maar een grote puinhoop. En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Het USACE en de Federal Emergency Management Agency (FEMA) zijn de gebeten hond. Op verschillende huizen staan dan ook weinig verhullende teksten als �Blame the Corps�. Volgens de Nederlandse honorair consul Constance Willems uit New Orleans werken er momenteel veel illegalen als bouwvakker. “En ze leveren niet altijd even goed werk af.”

Vrijwilligers

In de arme wijken zijn alleen maar vrijwilligers te vinden. Mensen van de lokale of federale regering zijn nergens te zien. Studenten van universiteiten zijn degenen die de huizen volledig strippen zodat ze later kunnen worden gesloopt. “De huizen zijn een bron van ziekte. Die moeten tegen de vlakte”, zegt de 23-jarige Sarah Ockeltree uit West-Virginia. “We zien nergens bouwvakkers of andere werklui die dit doen. Het komt op de vrijwilligers aan. Eigenlijk slaat het nergens op”, aldus de studente die haar voorjaarsvakantie ervoor opoffert. En ze is niet alleen. In de arme wijk Lower Ninth Ward lopen ongeveer zeshonderd vrijwilligers rond.

Het USACE is op dit moment vooral bezig de dijken te herstellen. Maar op sommige plekken haalt dat bij lange na niet de kwaliteit van de dijken die in Nederland staan. “Ze zijn inderdaad weinig duurzaam”, vindt topambtenaar Luc Kohsiek, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat. In de wijk Lakeview is de Corps ook naarstig bezig om de dijken te herstellen. Maar eigenlijk lijkt het nergens naar. De dijk is niks meer dan een verticale wand en is – hoewel verankerd – op sommige plekken niks dikker dan een gemiddelde muur rond een middelbare school in Nederland.

Schultz heeft ook geleerd van het bezoek. Zo is ze ervan overtuigd dat Nederland een goed landelijk rampenplan moet hebben. Zo krijgt elke Nederlander dit jaar een �evacuatiekaart�. Daarop kan men zien waar naar toe men moet vluchten en de belangrijkste telefoonnummers staan erop.

Reageer op dit artikel