nieuws

Geacetyleerd hout nog dit jaar op de markt

bouwbreed

arnhem – Nog dit jaar moet het eerste – commercieel geproduceerde – geacetyleerde hout uit de Titan Wood-fabriek in Arnhem rollen. De nieuwe supersterke houtsoort Accoya is een aantrekkelijk alternatief voor tropisch hardhout.

Accoya wordt geproduceerd op basis van een gepatenteerd proces, dat zachthoutsoorten en minder duurzaam hardhout verandert in een nieuwe houtsoort.

Bij het proces van acetylatie verandert de celstructuur van het hout. Het resultaat van het jarenlang uitgeteste procédé is meetbaar waardoor harde kwaliteitsgaranties zijn te geven. Zo valt Accoya in duurzaamheidsklasse 1, kenmerkt zich door een zeer geringe rek en krimp en is uv-bestendig. Het bevat geen giftige of houtvreemde stoffen, is volledig recyclebaar en veel milieuvriendelijker dan veel andere (kunstmatige) alternatieven voor tropisch hardhout.

Het nieuwe bouwmateriaal leent zich voor hoogwaardige toepassingen als kozijnen, deuren en gevelbekleding. Het is leverbaar in een dikte van 100 bij 100 millimeter en een maximale lengte van 6 meter.

Titan Wood in Arnhem, een Nederlands bedrijf dat ressorteert onder het Engelse Accys Technologies PLC, produceert het hout.

Binnen het Verenigd Koninkrijk en Ierland verwierf BSW Timber, de grootste houtzagerij, de licentie voor het leveren en produceren van het supersterke hout. “Het merk Accoya past prima binnen de toenemende vraag naar duurzaam, onderhoudsvriendelijk en competitief geprijsd constructiemateriaal”, aldus algemeen directeur Paul Barham.

De overeenkomst is een logisch gevolg van twee jaar gezamenlijk onderzoek en �customers trials� met een aantal fabrikanten van fijn timmerwerk (raamkozijnen en deuren). Daarnaast is intensief samengewerkt met specialistische industriële partners van coatings en aanverwante producten.

De productie, circa 30.000 kuub op jaarbasis, wordt in oktober opgestart bij Titan Wood. De prijs van de nieuwe houtsoort is vergelijkbaar met die van tropisch hardhout.

Reageer op dit artikel