nieuws

Gasleiding van Alaska naar Chicago kost 25 miljard dollar

bouwbreed

washington – De gouverneur van Alaska heeft een principeakkoord voorgelegd aan de volksvertegenwoordiging van zijn staat over de aanleg van een gasleiding van Alaskas North Slope naar Chicago.

Het gaat om een overeenkomst die vorige maand werd gesloten tussen Alaska en drie grote energiebedrijven om een 5800 kilometer lange ondergrondse gasleiding te bouwen.

Exxon Mobile, BP PLC en Conoco Philips halen momenteel iedere dag 24 miljoen kubieke meter gas op uit de olievelden die ze leasen in het noorden van Alaska. Al dit gas wordt weer in het veld opgeslagen omdat er geen manier is om het naar de consumenten te brengen.

Reeds in 2004 stelde het Amerikaanse congres zich garant voor een lening van 18 miljard dollar voor de financiering van de leiding. De totale kosten van het project werden toen geschat op 20 miljard dollar. Vooral door de stijging van de staalprijs worden de kosten nu geschat op 25 miljard dollar.

Volgens Rex Tillerson, voorzitter van de raad van bestuur van Exxon Mobile, wordt de gasleiding het grootste bouwproject dat ooit is uitgevoerd in Noord-Amerika. �De aanleg zal 6500 banen scheppen en ongeveer 5 miljoen ton staal gebruiken,� aldus Tillerson.

De gasleiding krijgt een diameter van ca 130 centimeter en zal beginnen in Prudhoe Bay aan de noordkust van Alaska. In Prudhoe Bay moet voor 2,6 miljard dollar een installatie worden gebouwd die verontreiningen verwijderd en het gas onder druk zet voor het transport.

De gasleiding zal door Alaska worden aangelegd naast de bestaande, bovengrondse Trans-Alaska Pipeline waardoor olie van Prudhoe Bay naar de oliehaven van Valdez aan de zuidkust wordt getransporteerd. Daarna volgt de gasleiding de Trans Alaska Highway naar het Canadese Alberta en naar Chicago.

De leiding zal op zijn vroegst in 2016 in gebruik worden genomen en moet dan per dag 4,5 miljard cubic feet aan gas kunnen transporteren. Die hoeveelheid is gelijk aan zeven procent van het huidige Amerikaanse gasverbruik. De totale hoeveelheid aan gasreserves langs Alaska�s noordkust wordt geschat op meer dan een biljoen kubieke meter.

Reageer op dit artikel