nieuws

Fugro zet domper op euforie bij beleggers

bouwbreed

amsterdam – Fugro investeert 100 miljoen euro extra om zijn eigen snelle groei te kunnen bijbenen. De omzet van de meetspecialisten uit Leidschendam steeg vorig jaar met 15,1 procent naar het record van bijna 1,2 miljard euro.

Alle waardering ten spijt, duikelde vrijdag de beurswaarde van Fugro 5,8 procent. Beleggers en analisten bleken zich rijker te hebben gerekend dan topman Klaas Wester verantwoordelijk acht. De onderneming stelde zijn doelmarge met 1,5 procentpunt bij tot 8,5 procent en dat vinden de ingenieurs welletjes.

De vooruitzichten voor Fugro zijn uiterst positief. De onderneming haalt 71 procent van haar opdrachten uit de olie- en gasbranche. Specialisten schatten dat de sector, die naarstig op zoek is naar nieuwe bronnen, dit jaar de investeringen met 15 procent verhoogt. Seismische onderzoekers als Fugro profiteren daarvan. Het investeringsniveau in 2006 wordt door de Leidschendammers meer dan verdubbeld tot 185 miljoen euro.

Om de stemming verder te verbeteren, maakte Wester vrijdag bekend de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf te hebben binnengehaald. Het vol met meetapparatuur hangende schip Geo Barents wordt voor 18 maanden verhuurd aan de Amerikaanse bodemspecialisten van TGS-Nopec. Wellicht wordt de huur nog met een jaar verlengd. Hoewel Fugro het achterste van zijn tong niet wil laten zien, moet de opdracht al gauw 60 tot 80 miljoen euro waard zijn.

Fugro is het nieuwe jaar begonnen met voor 514,1 miljoen euro opdrachten op zak. Bovenop dat bedrag komt nog eens een orderpakket van 300 miljoen euro, waarbij het zetten van de handtekeningen nog slechts een kwestie van tijd is. Vergeleken met 2002 is het aantal zekere opdrachten bijna verdubbeld.

De Leidschendammers haalden vorig jaar het grootste deel van de omzet uit het segment Survey, het specialisme om bodems zowel topografisch als geologisch in kaart te brengen. Survey maakte een sprong van 470 naar 565 miljoen euro.

De divisie Geotechniek presteerde op een lager niveau eveneens uitstekend en zette een omzet weg van 304 miljoen euro; 11,4 procent meer dan het voorgaande jaar. De mannen en vrouwen van Geoscience joegen de omzet 10,2 procent op tot 292 miljoen euro.

Hoewel het zoeken naar olie en gas voor Fugro de belangrijkste bron van geld is (71 procent), haalt Nederlands grootste ingenieursbureau nog altijd 21 procent van de omzet uit bouw en infrastructuur. De mijnbouw heeft een inbreng van 6 procent. Een van de kleinere bijzondere takken van sport zijn de in opmars zijnde plaatsbepalingssystemen voor landbouwmachines.

Het werkterrein van Fugro bevindt zich voor 5 procent in Nederland en voor 40 procent elders in Europa. Amerika is goed voor 32 procent van het werk. Azië en Australië brengen 28 procent van het geld in het laatje.

Als de aandeelhouders instemmen, treedt oud-topman Gert-Jan Kramer toe tot de raad van commissarissen.

Reageer op dit artikel