nieuws

Eternit betaalt niet mee aan sanering asbestpaden Goor

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) legt zich er – in ieder geval voorlopig – bij neer dat asbestcementproducent Eternit niet meebetaalt aan de sanering van de asbestvervuiling in het Twentse Goor en omgeving.

Van Geel vindt het belangrijker dat het bedrijf een vergoeding geeft aan inwoners van het dorp die kanker hebben gekregen door de aanwezigheid van asbest in wegen en paden.

Dat blijkt uit een brief die de staatssecretaris gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. Eind vorig jaar verklaarde Van Geel nog dat hij vindt dat Eternit als vervuiler moet meebetalen aan de sanering van de asbestvervuiling in Goor en omgeving. De vervuiling is ontstaan omdat het bedrijf in de vorige eeuw gratis asbesthoudend materiaal aan inwoners gaf voor het opknappen van paden, weggetjes en erven.

Eternit heeft keer op keer laten weten niet mee te willen betalen aan de saneringskosten in Goor en omgeving. Het bedrijf zegt niet aansprakelijk te zijn voor de kosten omdat de verspreiding van het materiaal plaatshad in een tijd dat de schadelijke gevolgen van asbest nog niet (wetenschappelijk) waren aangetoond.

Juridisch lastig

Van Geel denkt dat het juridisch erg lastig is om Eternit te dwingen mee te betalen aan de sanering. Hij wil de zaak laten rusten omdat hij het belangrijker vindt met het bedrijf een akkoord te bereiken over een vergoedingsregeling voor asbestslachtoffers in Goor. Eternit is in principe bereid geld te geven aan slachtoffers, maar verschilt met Van Geel over de reikwijdte van regeling. Zo wil Eternit geen vergoeding geven voor asbestslachtoffers uit het verleden en weigert het bedrijf slachtoffers uit de regio Harderwijk geld te geven.

Reageer op dit artikel