nieuws

Eriks wil minder afhankelijk zijn van kernmarkten

bouwbreed

alkmaar – Eriks Group wil dit jaar vooral bedrijven overnemen in Oost-Europa, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de technische handelsonderneming zijn kandidaten in de kernmarkten Duitsland en Frankrijk in veel gevallen te duur. Eriks liet dat weten in een toelichting op de jaarcijfers.

Door de hoge prijzen wordt het risicoprofiel van acquisities op de kernmarkten te groot, aldus bestuursvoorzitter Jan van der Zouw. Volgens hem hebben ook durfkapitalisten een hand in de prijsopdrijving.

Om groei veilig te stellen kijkt Eriks verder. “In Engeland praten we over bedrijven met een jaaromzet van ongeveer 10 tot 15 miljoen pond sterling (14 tot 21 miljoen euro). In Polen en Hongarije zitten we rond de tafel met partijen met een omzet van 5 tot 9 miljoen euro”, zei financieel directeur Jan de Boer. Eriks zegt dit jaar 70 miljoen euro tot zijn beschikking te hebben voor overnames.

Eriks behaalde in 2005 een nettowinst van 22,1 miljoen euro. Dat is een stijging van ruim 19 procent ten opzichte van 2004. De technische handelsonderneming heeft haar markten in de eerste maanden van dit jaar zien verbeteren.

De omzet nam vorig jaar toe met bijna 6 procent tot 448,5 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat, exclusief bijzondere opbrengsten, steeg met ruim 8 procent tot 33,8 miljoen euro. De resultaten waren ongeveer gelijk aan de verwachting die Eriks in augustus gaf. Alleen de stijging van de nettowinst is wat hoger dan verwacht.

Volgens Eriks neemt de industriële bedrijvigheid in Nederland en België toe. In het laatste kwartaal van 2005 leidde dat al tot een groei van de omzet met 3,2 procent, tegen 1,9 procent groei in het voorgaande kwartaal.

Toch waagt Eriks zich niet aan een winstverwachting voor dit jaar. “Er mag niet zonder meer worden verondersteld dat de toename van de bedrijvigheid voor heel 2006 geldt. Daarvoor is wereldwijd het politieke klimaat te onstabiel en de positie van de industrie in vooral de West-Europese landen te fragiel”, aldus de directie. Eriks wil aandeelhouders 1,40 euro dividend uitkeren over 2005, 40 procent meer dan in 2004.

Reageer op dit artikel